ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instanța supremă a respins, luni, contestația în anulare formulată de torționarul Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat. Vișinescu le ceruse magistraților să îi anuleze condamnarea la 20 de ani de închisoare primită pentru crime împotriva umanității, pe motiv că faptele s-au prescris din 1978, iar timp de 50 de ani organele judiciare nu au avut nicio reacție judiciară în raport cu faptele sale. Decizia este definitivă.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, luni, ca inadmisibilă, contestația în anulare depusă în septembrie de Alexandru Vișinescu, la zece luni după ce a fost încarcerat pentru a executa pedeapsa de 20 de ani de închisoare.

Decizia a fost luată cu majoritate, unul dintre judecători făcând opinie separată în sensul admiterii în principiu a contestației.

În motivele invocate în contestația în anulare, Alexandru Vișinescu a arătat că la dosarul său nu există probe că organele fostului Partid Comunist ar fi făcut presiuni, de orice fel, de natură a împiedică organele judiciare, în perioada 1963-1989, să se sesizeze, să facă cercetări, să-l trimită în judecată și eventual să-l condamne.

Condamnatul susține că, timp de 23 de ani de la căderea comunismului, "organele judiciare au avut o atitudine total pasivă în raport de soluționarea unor astfel de cauze” și că ”timp de 50 de ani, nu a existat nicio reacție judiciară în raport cu faptele colonelului Vișinescu Alexandru”.

„În cauza privind pe inculpatul Vișinescu, justiția s-a aflat permanent într-o stare letargică timp de 50 de ani, după care, trezindu-se brusc, a încercat probabil să mai recupereze ce se poate recupera, dispunând condamnarea acestui inculpat pentru fapte deja prescrise”, se mai arată în contestația în anulare depusă la instanță.

Avocatul lui Vișinescu a mai arătat în contestație că, neexistând vreo cauză de suspendare a cursului prescripției, "acesta s-a împlinit, pentru faptele inculpatului, încă din anul 1978”.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu execută din 10 februarie pedeapsa de 20 de ani de închisoare primită în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității. Decizia a fost o premieră din punct de vedere judiciar, Vișinescu fiind primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă.

Procurorii Parchetului instanței supreme l-au acuzat pe Vișinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deținuților politici încarcerați.

Anchetatorii au identificat 138 de deținuți care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vișinescu. Doisprezece deținuți politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vișinescu.

Deținuții erau torturați fizic și psihic, nu primeau medicamente și îngrijire medicală, iar regimul impus de Vișinescu nu asigura condițiile minime de supraviețuire pe termen lung.

„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți erau tot atâtea acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", potrivit procurorilor.

Alexandru Vișinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 și până la desființarea închisorii, în 1963, fiind și ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.