ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cosmin Costaș, primul avocat care a învins în instanță taxa auto, cadru didactic la Facultatea de Drept a Uniuversității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a analizat intervenția lui Augustin Lazăr, procurorul general, în problema legată de OUG nr. 13/2017.

Acesta îl trimite pe Lazăr înapoi la școală pentru un gest făcut zilele trecute.

„Ministerul Public, reprezentat de Dr. Augustin Lazăr, a atacat în contencios administrativ OUG nr. 13/2017 cerând „anularea" și „suspendarea" OUG. Pe acțiunea asta, la Contencios Administrativ la Drept UBB erai trimis direct acasă cu un 2 (doi) în brațe, să o iei de la început cu învățatul. Din următoarele motive:

1. OUG nu este act administrativ, deci nu poate fi nici anulată, nici suspendată.
2. Temeiul juridic ales, art. 9 din Legea nr. 554/2004, permite doar formularea unei cereri de despăgubire, însoțită de excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 13/2017. Or, din comunicatul Parchetului nu reiese nici că s-ar fi cerut despăgubiri, nici că s-ar fi invocat excepția de neconstituționalitate.
3. Parchetul nu poate pretinde despăgubiri pentru că nu a suferit niciun prejudiciu.
4. De plano, acțiunea pare a fi oricum inadmisibilă pentru că OUG nr. 13/2017, cel puțin parțial, nu a intrat în vigoare.
5. Dacă s-ar fi invocat și o excepție de neconstituționalitate a OUG nr. 13/2017, judecarea cauzei în contencios administrativ s-ar fi suspendat oricum, până la soluționarea de către Curtea Constituțională a excepției. 6. Cererea de judecare urgentă, până pe 9.02.2017, e făcută pe vechiul Cod de Procedură Civilă. Pe Noul Cod, urmează procedura de regularizare. Nu mai continui, că la „contestații" la Facultate pleca singur orice candidat până acum. Ce făcuși, Dottore? Nu zic ce Universitate i-a dat titlul de doctor, dar tot aia ar trebui să i-l retragă", scrie Costaș pe Facebook.