ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri ministrului Justiției  avizul pentru urmărirea penală în cazul lui Ion Iliescu, fost șef al statului, Petre Roman, fost premier, și Gelu Voican Voiculescu, în legătură cu săvârșirea infracțiunii contra umanității în „dosarul Revoluției'', a anunțat Administrația Prezidențială.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie, ministrului Justiției cererea de urmărire penală față de domnul Iliescu Ion, de domnul Roman Petre și de domnul Voiculescu Gelu Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) și k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, ale art. 12 și art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum și a celor reținute prin deciziile Curții Constituționale nr. 93/1999, nr. 665/2007 și nr. 270/2008'', precizează sursa citată.
 
Pe data de 2 aprilie, Procurorul General al României, Augustin Lazăr,  a cerut președintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale față de Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluției, în legătură cu săvârșirea infracțiunii contra umanității,

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a adresat președintelui României o solicitare de exercitare a prerogativelor constituționale și legale privind cererea de urmărire penală în legătură cu săvârșirea infracțiunii contra umanității, prev.de art.439 alin.(1) lit.a, g, i și k Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal, față de: Iliescu Ion, membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989; Roman Petre, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr.1 din 26 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989; Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada în perioada 22-31 decembrie 1989", spune comunicatul oficial PÎCCJ.

De asemenea sursa citată precizează faptul că solicitarea procurorului general se întemeiază pe prevederile constituționale și legale (art. 109 alin. 2 din Constituția României, respectiv art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999), precum și pe decizia Curții Constituționale nr. 270 din 10 martie 2008.