ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a comentat pe blogul său datele raportului cu privire la dezinfectanții diluați. Procurorii Parchetului instanței supreme au anunțat că în urma raportului primit, unii dezinfectanți au fost diluați fără a depăși limita legală.

Declarația dată ulterior de procurorul șef al Parchetului general, Augustin Lazăr, pare a fi o lovitură de teatru în cazul Hexi Pharma, afirmă Cristoiu.

„Acesta, folosește o șmecherie securistică. Nu confirmă știrea explicit, dar e suficient de ambiguu pentru a crea impresia c-a confirmat-o. Că e așa ne dovedește anunțul potrivit căruia se vor trimite probe în străinătate. Probe trebuiau trimise în străinătate cu o lună în urmă, cînd a debutat așa zisa anchetă a Parchetului General. Anunțul că vor fi trimise înseamnă că n-au fost trimise încă. Pînă vor fi trimise, dacă vor fi trimise vreodată, pînă cînd se va primi rezultatul, va mai curge multă apă la robinetele de la care se spală pe dinți sergenții mesianici. Pînă atunci, coroborată cu informația dată de Divizia Presă, declarația lui Augustin Lazăr și-a îndeplinit misiunea: De a declanșa campania finală de albire a lui Dan Condrea și, evident, de înnegrire a investigației lui Cătălin Tolontan și prin ea de denigrare publică a oricărei tentative a presei neînregimentate de a spune adevărul. Mă înșel eu ? Firește că nu”, a scris Cristoiu.

Jurnalistul spune că acest subiect legat de Hexi Pharma este unul dintre cele mai dezbătute teme pe care acesta le-a abordat pe blogul său, Cristoiu oferind și o explicație în acest sens.

„Explicația acestei atenții e simplă. De la început, am mirosit că Scandalul se declanșase altfel decît se declanșaseră Scandalurile în România postdecembristă. Despre aceasta am scris, cred, tot în legătură cu un articol al lui Cătălin Tolontan. Spuneam atunci că în România postdecembristă, deși se trăncănește pe toate canalele despre Puterea Presei, nici o campanie de presă n-a reușit să schimbe ceva în realitate dacă ea, această campanie, n-a fost pusă la cale de forțe din afara presei. Ca să dau un exemplu. Un demnitar poate fi dat jos în Occident și în urma unei descoperiri făcute de presă pe cont propriu. Sub puterea opiniei publice, demnitarul respectiv se vede obligat să demisioneze. Deși colegii săi, liderii partidului, purced la apărarea acuzatului. La noi lucrurile stau invers. Anumite forțe vor să dea jos un demnitar. Ele fac asta printr-o campanie de presă. La finele campaniei, demnitarul pleacă, dar nu pentru că așa a vrut presa, ci pentru că așa au vrut Forțele. Scandalul Hexy Pharma n-a ținut de această șmecherie tipică democrațiilor de fațadă. Pur și simplu Scandalul a fost provocat de presă. Care presă a acționat pe cont propriu”, a spus acesta.

În încheiere, Ion Cristoiu explică într-un mod ironic că, de fapt, se vrea trimiterea la ideea că Dan Condrea ar fi fost nevinovat, iar presa este cea vinovată de moartea acestuia din cauza presupunerilor care s-au tot făcut, determinându-l pe patronul Hexi Pharma în cele din urmă să-și pună capăt zilelor.

„Concluzia deja preluată de o parte a presei, ca la ordin: Dan Condrea a fost acuzat pe nedrept de presa ticăloasă. Om cinstit, Dan Condrea n-a mai putut suporta acuzațiile aduse de presa ticăloasă și s-a sinucis. Concluzia sugerată, pe cale de a deveni teză în perioada următoare: Presa, întruchipată de Cătălin Tolontan, e vinovată de moartea unui om cinstit! Jos Presa care poate comite crime prin articolele sale iresponsabile!”, a încheiat Cristoiu.