ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a scris pe blogul său despre recentul scandal cu denunțătorul Olguței Vasilescu, despre care jurnalistul spune că a devenit peste noapte Eroul DNA și al Presei de acoperiți.

Cristoiu mai spune că activitatea procurorilor DNA constă doar în a face rost de un denunț.

"Mai mult, pentru că procurorii DNA nu strălucesc nici moral și nici profesional, activitatea lor – peste tot în lume presupunînd inteligență pusă la lucru, constă doar în a face rost de un denunț. Astfel se explică o realitate despre care mulți dintre cei convocați la DNA vorbesc, dacă nu fățiș, atunci măcar în culise:
Convocatul e întrebat de îndată dacă n-are de făcut un denunț împotriva lui X. X e, de regulă, un politician de notorietate, care face parte dintr-o formațiune dușmănită de Poliția Politică Prezidențială”, a scris Cristoiu pe blog.

Jurnalistul spune că sunt mai multe tipuri de denunțători, și anume, poate fi un tip demn, care rezistă procurorilor, alteori poate fi tipul care "s-a îmbogățit postdecembrist prin relații cu politicienii ajunși demnitari” sau poate fi tipul de denunțător care se prezintă singur la DNA pentru a face o delațiune.

"Uneori cel convocat e un tip demn, care nu vrea să se coboare la nivelul unui păduche moral. Prin urmare, respectivul refuză tîrgul propus de procuror, ba chiar uneori rezistă șantajului practicat de procuror. Alteori cel convocat e un bandit care s-a îmbogățit postdecembrist prin relații cu politicienii ajunși demnitari. Acesta acceptă bucuros tîrgul propus de procuror: Denunțul făcut politicianului vînat de Poliția politică în schimbul dreptului de a se întoarce liniștit acasă, pentru a-și putea cheltui mai departe averea dobîndită prin jaf. E aici, desigur, un aspect de esență al falsului de proporții reprezentat de așa-zisa Luptă împotriva corupției. DNA nu urmărește descoperirea și sancționarea unor mari afaceri de corupție sau demontarea unor Rețele Mafiote, astfel încît banii publici de la stat să se întoarcă la stat. DNA urmărește vînarea lui X și a lui Y. A liderilor politici de notorietate, din simplul motiv că anchetarea unui nume sonor, convocat chiar pentru un fleac, întreține gloria DNA și cultul personalității lui Codruța Kovesi.

Un alt tip de denunțător e cel care se prezintă singur la DNA pentru a face o delațiune. Acesta e una dintre persoanele mînate de dușmănii violente față de un politician sau de frustrări că vecinul e mai pricopsit decît el. În România de azi, li se spune denunțători la DNA. În realitate ei sînt pur și simplu delatori. Și-n ipostaza de delatori denunțătorii la DNA sunt, ca toți delatorii din Istorie, niște păduchi morali. Spre deosebire de păduche, omul a fost înzestrat cu capacitatea de a-și justifica tot ce face”, a mai spus Cristoiu.

Ion Cristoiu precizează că cel care a denunțat-o pe Olguța Vasilescu „o dușmănește și e convins că a face denunțuri e o datorie de onoare a unui cetățean. Cazul Olguței Vasilescu ne-a adus în prim-plan Denunțătorul care-și trîmbițează delațiunea, care se mîndrește cu ipostaza de delator, care vrea ca națiunea să știe că el toarnă și că la o adică va mai face delațiuni.”

Jurnalistul mai spune că DNA vrea să lase impresia că a face un denunț este o datorie a fiecărui cetățean, iar denunțătorul este chiar un model de urmat.

"Prin aparatul său de propagandă din presă, DNA cultivă Denunțătorul ca model de urmat. A face o delațiune, a turna pe cineva la DNA e o datorie de onoare a oricărui cetățean. Brusc, denunțătorul Olguței Vasilescu a devenit Eroul Diviziei Presă a Poliției Prezidențiale”, scrie în încheiere Cristoiu.