ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a ales să scrie pe blogul său despre decizia CCR privind abuzul în serviciu.

Prin articolul 297 alin. (1), abuzul în serviciu era astfel definit: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Astfel, CCR a decis să înlocuiască formula „în mod defectuos” cu formula „prin încălcarea legii”.

„Formula „în mod defectuos”, ca și formula „urîtă” sau formula „frumoasă” sau formula „necinstit”, e interpretabilă. Mai mult, nici procurorii nu ar fi știut să răspundă ce înseamnă mai exact „în mod defectuos”, iar DNA nici nu încerca să dovedească modul defectuos, pentru că acesta este un lucru care nu se poate dovedi”, a scris jurnalistul.

„Folosirea  de către DNA  a formulării aberante, demne de Republica de babuini, dusese la o paralizie a administrației publice locale și centrale”, a precizat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a scris și despre presiunile exercitate de Laura Codruța Kovesi în această problemă.

”Decizia CCR este una normală și firească. Dacă procurorii au înțeles prin „în mod defectuos” încălcarea unei legi și au arătat ce lege a fost încălcată, dosarul merge mai departe. Împotriva acestei decizii, tipice Statului de drept,  Codruța Kovesi a asmuțit rețeaua sa din presă. „Toți cei care au pledat pentru nevoia unei clarificări a  textului de către CCR au fost făcuți complici ai corupților, ai borfașilor, inși plătiți de penali pentru  a-i scăpa de la pușcărie, dușmani ai lupte împotriva corupției, de site-uri, ziare și televiziuni întreținute fie de patroni care sunt  protejați de DNA în afacerile lor de corupție, fie de  Servicii prin pușculițele cu bani negri”, a mai precizat Ion Cristoiu.