ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Iliescu a refuzat să facă declarații presei la ieșirea de la Parchetul General. Avocatul acestuia a afirmat în schimb că fostul președinte a fost chemat în fața procurorilor pentru a îi fi adus la cunoștintă că este inculpat pentru crime împotriva umanității. 

„Eu nu am să-mi reproșez nimic din nicio perioadă", a afirmat fostul președinte când a fost întrebat de acuzațiile ce îi sunt aduse în acest dosar.

Procurorii l-au anunțat că este inculpat în acest dosar, Parchetul General anunțând începerea urmării penale în luna decembrie. În "Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990" mai sunt inculpați fostul premier Petre Roman sau fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu. De asemenea, au fost puși sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al guvernului interimar al României; Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susțin că există probe potrivit cărora aceștia ar fi organizat și coordonat direct atacul împotriva populației civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împușcare a patru oameni, rănirea prin împușcare a trei, vătămare integrității fizice și psihice a 1.269 de oameni și privarea de libertate a alți 1.242.