ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Antrenorul de handbal Ion Țibru a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare, pentru viol și întreținere de acte sexuale cu minori, pedeapsă redusă de la 30 de ani, cât primise la judecarea în fond a cauzei.

Ion Țibru, Federația Română de Handbal, Asociația Municipală de Handbal București și Asociația Club Sportiv București 2010 sunt obligate să le plătească handbalistelor violate de antrenor daune morale de 58.000 de euro și 76.100 de lei, pentru recuperarea acestor sume fiind pus sechestru pe bunuri ale acestora.

Judecătoria Sectorului 4 l-a condamnat, în 19 iulie 2016, pe antrenorul de handbal Ion Țibru la 30 de ani de închisoare pentru că și-ar fi violat șapte dintre elevele pe care le pregătea la un club din București.

„Contopește pedepsele cu închisoarea aplicate prin prezenta sentință penală, urmând ca petentul să execute pedeapsa cea mai grea, de opt ani de închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, adică 27 de ani și patru luni, urmând ca, în final, petentul să execute pedeapsa rezultantă de 30 de ani de închisoare", se arăta în decizia Judecătoriei Sectorului 4.

Țibru a fost obligat și ca, în solidar cu părțile responsabile civilmente Ministerul Tineretului și Sportului, Federația Română de Handbal, Asociația Municipală de Handbal București și Asociația Club Sportiv București, să le plătească celor șapte fete, cu titlu de daune morale, sume cuprinse între 2.000 și 10.000 de euro. Totodată, magistrații i-au interzis lui Ion Țibru, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a ocupa funcția de antrenor, de a exercita profesia de profesor de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și dreptul de a comunica cu victimele.

Instanța a hotărât și prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice ale acestuia în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare. Antrenorul Ion Țibru, în vârstă de 66 de ani, a fost trimis în judecată, în octombrie 2015, pentru 27 de infracțiuni de viol și trei infracțiuni de corupere sexuală a minorilor. Potrivit procurorilor, antrenorul ar fi violat șapte fete, cu vârste între 11 și 14 ani, în timpul cantonamentelor sau la locuința sa din București.

„În perioada iulie 2013 - iunie 2015, profitând de împrejurările create în cadrul cantonamentelor pe care acesta le-a organizat - Costinești, iulie 2013 și iulie 2014, Predeal, decembrie 2014 - sau invitând minorele la locuința sa din București, sub diverse pretexte (în special, acela de a merge împreună la diverse școli pentru a împărți pliante pentru promovarea echipei de handbal), prin constrângere (de cele mai multe ori morală, dar și fizică), a întreținut raporturi sexuale sau a realizat alte acte de penetrare vaginală asupra acestora. O parte din aceste agresiuni au fost comise asupra unor minore în prezența altora", au scris procurorii în rechizitoriu.

Ion Țibru se află în arest preventiv din iunie 2015.