ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR),  a afirmat în cadrul emisiunii Marius Tucă Show că lupta împotriva corupției s-a transformat într-o ideologie, în numele căreia orice este justificabil.

„Este suficient să ne uităm la numărul de achitări, a rezultatelor care vin acum în urma unei astfel de lupte să ne dăm seama că a fost un fiasco. Eu întreb un singur lucru, admițând că suntem într-un război. Nu suntem, dar să considerăm că suntem, punem deoparte legea. Cum e posibil ca după 10 ani România să fie în continuare o țară coruptă? Cu mari probleme de corupție, în care să fim în continuare vizați, să ni se spună aveți probleme cu corupția , luptați împotriva ei.


Periclitează chiar lupta împotriva corupției. A devenit o ideologie, în numele căreia orice permis, justificat. Ori ideologiile sunt dușmanul de bază al oricărui stat de drept și în special al justiției. Judecătorii și procurorii - care sunt și ei magistrați - se supun doar legii. Și asta trebuie să ceară orice cetățean care vrea să se simtă în siguranță în propria țară”, a spus ea la emisiunea difuzată de Mediafax.
 
Președintele UNJR Dana Gîrbovan a declarat, la „Marius Tucă Show", că în cazul Augustin Lazăr, modul în care unii au încercat să îi justifice faptele de dinainte de Revoluție spunând că acum e apărător al statului de drept, arată de fapt cum o ideologie este folosită pentru a apăra alta.

„Foarte mare toleranța la compromisuri a societății din România, pe care o explic prin lipsa de cunoaștere a trecutului și a consecințelor nefaste asupra fiecărui om. Să învățăm ceva și să fie predată la Facultatea de Drept și Institutul Național al Magistraturii: ce rol a avut justiția în perioada comunistă? Dacă nu învățăm să identificăm mecanismele, riscăm să repetăm. Justitia a fost făcută tot din procurori și judecători", a declarat Dana Gîrbovan, la „Marius Tucă Show".

„Când a fost întrebat GDS (n.r.: Grupul d edialog Social) cum se împacă statutul GDS cu statutul de fost procuror comunist în închisorile comuniste, răspunsul a fost că a rezistat în fața asaltului corupților, a fost folosită o ideologie pentru a, culmea, a justițfica terorismul unei alte ideologii. Nu își dau seama de ironia tristă a acestei situații în care îi fac egali pe cei de dinainte cu cei de acum.
La Facultatea de Drept e materia Istoria Statului și a Dreptului, dar nu se spune nimic despre comunism.(...) Unul dintre proiecte să luăm legătura cu cercetătorii istorici să prin seminarii să trezim interesul colgilor noștri", a mai spus Gîrbovan.