Judecătoarea Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR),  a afirmat în cadrul emisiunii Marius Tucă Show că lupta împotriva corupției s-a transformat într-o ideologie, în numele căreia orice este justificabil.

„Este suficient să ne uităm la numărul de achitări, a rezultatelor care vin acum în urma unei astfel de lupte să ne dăm seama că a fost un fiasco. Eu întreb un singur lucru, admițând că suntem într-un război. Nu suntem, dar să considerăm că suntem, punem deoparte legea. Cum e posibil ca după 10 ani România să fie în continuare o țară coruptă? Cu mari probleme de corupție, în care să fim în continuare vizați, să ni se spună aveți probleme cu corupția , luptați împotriva ei.


Periclitează chiar lupta împotriva corupției. A devenit o ideologie, în numele căreia orice permis, justificat. Ori ideologiile sunt dușmanul de bază al oricărui stat de drept și în special al justiției. Judecătorii și procurorii - care sunt și ei magistrați - se supun doar legii. Și asta trebuie să ceară orice cetățean care vrea să se simtă în siguranță în propria țară”, a spus ea la emisiunea difuzată de Mediafax.
 
Președintele UNJR Dana Gîrbovan a declarat, la „Marius Tucă Show", că în cazul Augustin Lazăr, modul în care unii au încercat să îi justifice faptele de dinainte de Revoluție spunând că acum e apărător al statului de drept, arată de fapt cum o ideologie este folosită pentru a apăra alta.

„Foarte mare toleranța la compromisuri a societății din România, pe care o explic prin lipsa de cunoaștere a trecutului și a consecințelor nefaste asupra fiecărui om. Să învățăm ceva și să fie predată la Facultatea de Drept și Institutul Național al Magistraturii: ce rol a avut justiția în perioada comunistă? Dacă nu învățăm să identificăm mecanismele, riscăm să repetăm. Justitia a fost făcută tot din procurori și judecători", a declarat Dana Gîrbovan, la „Marius Tucă Show".

„Când a fost întrebat GDS (n.r.: Grupul d edialog Social) cum se împacă statutul GDS cu statutul de fost procuror comunist în închisorile comuniste, răspunsul a fost că a rezistat în fața asaltului corupților, a fost folosită o ideologie pentru a, culmea, a justițfica terorismul unei alte ideologii. Nu își dau seama de ironia tristă a acestei situații în care îi fac egali pe cei de dinainte cu cei de acum.
La Facultatea de Drept e materia Istoria Statului și a Dreptului, dar nu se spune nimic despre comunism.(...) Unul dintre proiecte să luăm legătura cu cercetătorii istorici să prin seminarii să trezim interesul colgilor noștri", a mai spus Gîrbovan.

 

 


 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews