ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a comentat situația actuală din DNA, despre care spune că s-a „vulnerabilizat nepermis”: „Faptul că s-a permis ca DNA să se identifice cu persoane, că bilanțurile au devenit ședințe triumfaliste ori că erorile au fost permanent scuzate a vulnerabilizat nepermis DNA, lupta împotriva corupției, justiția și statul de drept”, scrie Gîrbovan pe contul său de Facebook. 

Redăm mai jos textul președintelui UNJR:

„Ceea ce se întâmplă în ultima perioada în DNA a atins cote halucinante și s-a ajuns aici deoarece atât persoane din funcții cheie, de la miniștri de justiție la procurori generali, cât și instituții abilitate, cum sunt CSM și Inspecția Judiciară, nu au avut rațiunea și detașarea de a verifica și analiza în timp real, obiectiv și profesionist ceea ce se întâmplă în această instituție. 

O analiză și o verificare fără patimă, fără prejudecăți, urmărind mereu doar respectarea legii și analizarea obiectivă a rezultatelor erau esențiale pentru a continua ceea ce mergea bine și a corecta ceea ce era de corectat. După cum vedeți, acest lucru nu s-a întâmplat, DNA-ul confruntându-se acum cu cea mai mare criză de la înființare până în prezent. 

DNA nu e nici Laura Codruța Kovesi, nici Daniel Morar, nici Doru Țuluș. DNA nu e nici măcar suma procurorilor care lucrează la un moment dat acolo. DNA este o instituție care are o misiune legală, pe care trebuie să o îndeplinească și în raport cu care trebuie să fie ținută responsabilă, așa cum răspunde fiecare instanța și fiecare parchet, fiecare judecător și fiecare procuror din țara asta. 

Esența unei justiții funcționale este independența, care este înțeleasă că dreptul cetățenilor de a avea acces la un sistem de justiție în care judecătorii și procurorii sunt independenți și, totodată, acționează independenți unii de ceilalți. Independența justiției este garanția cetățeanului că va fi judecat de un judecător doar pe baza legii și a conștiinței sale, ferit de orice tip de influențe sau presiuni, precum și că procurorii sunt autonomi în luarea deciziilor și își îndeplineasc sarcinile în afara oricăror ingerințe și presiuni. 

O independență reală a justiției nu poate exista însă fără responsabilitate. Independența fără responsabilitate este putere discreționară care, inevitabil, ajunge să corupă. 

Există mecanisme legale, există Consiliul Superior al Magistraturii, există Inspecție Judiciară, iar DNA – ca parte din acest angrenaj al justiției – este supusă și ea regulilor ce țin de buna funcționare a justiției. 

Faptul că s-a permis că DNA să se identifice cu persoane, că bilanțurile au devenit ședințe triumfaliste ori că erorile au fost permanent scuzate a vulnerabilizat nepermis DNA, lupta împotriva corupției, justiția și statul de drept. 

Justiția nu se face în numele poporului, așa cum era în comunism, nu se face în aplauzele mulțimilor ori în aprecierile deseori superficiale ale ambasadelor. 

Justiția într-un stat democratic se face în numele LEGII, respectând absolut tot ceea ce e stipulat în lege. De aceea în democrație vorbim despre «domnia legii» (rule of law) și nu «legea domnitorului» (rule of ruler). 

Revine acum Consiliului Superior al Magistraturii și, implicit, Inspecției Judiciare sarcina, devenită extrem de grea în acest moment, de a clarifica toate problemele din DNA, de a stabili cine și cum a greșit, cine trebuie să răspundă și, apoi, de a sprijini această instituție să se recredibilizeze și reprofesionalizeze pentru a-și continuă activitatea în mod eficient și credibil. 

Acest lucru este posibil numai prin asumarea responsabilă a sarcinii ce revine CSM, chemat în aceste zile să dea un răspuns clar cetățenilor acestei țări la toate întrebările și toate neliniștile privind activitatea DNA, ce frământă în acest moment spațiul public.”