ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Națională a Judecătorilor din România i-a solicitat astăzi premierului Dacian Cioloș să transmită, prin ministrul Justiției, „o propunere de soluție pentru ieșirea din actuala criză”, cauzată de ordonanța de urgență 43/2016 prin care Guvernul nu ia în considerare drepturile salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești. 

UNJR precizează, într-un comunicat de presă, că s-a adresat direct premierului deoarece, în discuțiile cu magistrații, miniștrii din Guvern și-au fundamentat „poziția pe o mentalitate instituțională profund eronată, care plasează practic sistemul de justiție în subordinea Executivului”. 

„Justiția, potrivit Constituției, este o putere în stat alături de Executiv și Legislativ, ceea ce înseamnă că întreg corpul magistraților formează unul dintre cei trei piloni pe care este așezat statul de drept. Comparația, așadar, făcută de reprezentanți ai Guvernului între magistrați, care sunt o putere de sine stătătoare, cu diverse sectoare bugetare din subordinarea Executivului este profund eronată ca principiu, iar o astfel de mentalitate a condus la tipul de conflict instituțional pe care-l avem azi, între puterea Executivă și Judecătorească”, au precizat magistrații. 

Ei spun că „acest conflict a fost generat în special de acțiunile ministrului Justiției, Raluca Prună, care, pe lângă neînțelegerea modului cum funcționează instituțiile într-un stat de drept, a gestionat în mod total neprofesionist relația cu magistrații și personalul auxiliar, evitând să discute în mod real problemele ridicate de aceștia. În locul unei abordări focalizate pe soluții la problemele ridicate, aceasta a recurs, în mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupă.” 

Raluca Prună nu doar că nu a venit cu o propunere din partea Guvernului de soluționare a crizei, așa cum a fost agreat la întâlnirea din dată de 23 septembrie, dar, prin multiple luări de poziție din ultima perioadă, „a amplificat și mai tare conflictul pe care l-a generat”, se precizează în scrisoarea adresată de UNJR premierului Cioloș. 

„Ministrul Justiției arată, prin acest comportament, că nu e un partener de discuții de bună credință și compromite poziția Executivului în discuțiile cu puterea Judecătorească. Este inadmisibil că Ministrul Justiției să continue să manipuleze opinia publică, insinuând că drepturile recunoscute prin hotărâri judecătorești se situează în afara legii și că acestea ar putea fi analizate distinct de drepturile recunoscute de lege”, se mai spune în scrisoare. 

Magistrații condamnă atitudinea disprețuitoare a ministrului Raluca Prună la adresa judecătorilor „și disprețul față de lege și atribuțiile pe care le are, ca ministru al Justiției”. „Problema ridicată de magistrați nu este una de «oportunitate», deoarece nu negociem măriri de salarii, așa cum în mod nefondat și manipulatoriu se repetă în spațiul public. Problema pe care o ridicăm este de «legalitate», pentru care ministrul Justiției Raluca Prună trebuie să răspundă. Eschivarea permanentă a domniei sale arată că evită să își asume răspunderea ce îi revine, în calitate de ministru al Justiției”, susțin magistrații.
 
„Marea majoritate a judecătorilor au salarii între 3.500 și 8.000 de lei”

Magistrații condamnă și „manipularea opiniei publice cu privire la salariile judecătorilor, reprezentanții Guvernului indicând salarii de peste 10.000 de lei, insinuând că acestea ar fi normă. În realitate, marea majoritate a judecătorilor activează la instanțele de fond, unde salariile sunt între 3.500 - 8.000 de lei. Salariile juriștilor din Ministerul Justiției sunt egale sau mai mari decât cele ale judecătorilor de la curțile de apel, iar asimilații judecătorilor din cadrul ministerului au salarii ce depășesc 12.000 de lei.” 

„Ipocrizia ministrului Justiției Raluca Prună – cu scopul de a induce cetățenilor imaginea că magistrații ar fi bugetari de lux – este intolerabilă, în contextul în care România alocă pentru instanțe unul dintre cele mai mici bugete pe cap de locuitor din Uniunea Europeană”, au susținut magistrații. Aceștia susțin că „agresivitatea declarațiilor ministrei Prună și atitudinea sfidătoare a acesteia față de puterea Judecătorească, precum și amenințările voalate pe care le-a transmis, au condus – pe fondul unor probleme acute din sistem – la actuala criză.”
 
Peste 60% din instanțe au adoptat până în prezent „Memorandumul privind justiția”, ca o primă formă de protest, iar alte zeci de instanțe au adoptat și alte forme de protest față de atitudinea publică sfidătoare a ministrului Justiției în raport cu judecătorii. De asemenea, sute de grefieri se alătură protestelor. 

„În acest context, ministrul Justiției Raluca Prună continuă o atitudine de frondă față de sistemul judiciar, refuzând cu obstinație o implicare adecvată pentru aplanarea acestei crize, pe care ea însăși a generat-o”, susțin magistrații. 

„Am dat timp Guvernului pe care îl conduceți să analizeze situația și să vină cu o propunere de soluție pentru a-și corecta propria greșeală, lucru care până acum nu s-a întâmplat”, se spune în scrisoarea adresată lui Dacian Cioloș. 

Magistrații i-au reiterat premierului, la finalul scrisorii, solicitarea de a avansa o soluție pentru reintrarea în legalitate și ieșirea din această criză instituțională, soluție ce poată fi discutată la ședința CSM din dată de 6 octombrie. 

„Ceea ce rămâne după acest ministru al Justiției este un haos instituțional și un conflict între puteri, care va fi decontat de toți cetățenii ce se adresează justiției”, și-au concluzionat magistrații scrisoarea. 

În urmă întâlnirii ce va avea loc la CSM mâine, 6 octombrie, asociațiile profesionale ale magistraților vor evalua situația și vor trece la alte acțiuni, în cazul în care propunerea Guvernului nu restabilește legalitatea.

Citiți aici scrisoarea integrală adresată de UNJR premierului Cioloș.