ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalista Sorina Matei (B1 TV) a postat marți pe noul ei cont de socializare o analiză detaliată asupra persoanelor implicate de partea americană în cazul adopției copilei de 8 ani din Baia de Aramă, precum și a conexiunilor acestora cu persoane-cheie din Justiție și alte instituții. Rezumatul principalelor concluzii ale anchetei jurnalistice a scos la iveală că:

„Familia unui alt judecător din completul care a decis adopția internațională a micuței se „cunoaște” cu avocatul penalist controversat al familiei Săcărin

*Unul din controversații avocați ai familiei Săcărin are o rudă chiar magistrat asistent la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție

*Doi din cei trei avocați care s-au implicat în cazul micuței, pentru familia Săcărin, au relații și conexiuni chiar directe la Curtea de Apel Craiova

*La Curtea de Apel Craiova a câștigat procesele cu ANI și șeful DGASPC Mehedinți, care a propus-o cu forța pe micuță spre adopție, și celebrul baron Adrian Duicu.

*Președinta Curții de Apel Craiova, Adina Ponea, este sora lui Ștefan Ponea, fostul șef al Poliției Mehedinți și soț al procuroarei Elisabeta Ponea, de la Parchetul Curții de Apel Craiova, fosta colegă și șefă a procuroarei Pițurcă”, arată jurnalista Sorina Matei într-o postare publicată marți pe contul ei de socializare, având ca sloganuri #REȚEAUACRAIOVA și #HAIDEȚISăOSalvămPeMicuță.

Redăm în continuare și celelalte descoperiri la care a condus investigația jurnalistică a Sorinei Matei:

„Apar noi date care pun în discuție decizia definitivă a Curții de Apel Craiova în cazul adopției micuței Sorina, din punctul de vedere al actului independent, echidistant și imparțial de înfăptuire a Justiției.

Pe scurt și schematic, conexiunile sunt acestea:

*DOI DIN CEI TREI JUDECĂTORI DIN COMPLETUL MICUȚEI Sorina de la Curtea de Apel Craiova:

LUCIAN MARIANA LĂLOIANU, președintele de complet în cazul micuței Sorina, judecător, este soția lui Constantin Lăloianu, procuror-șef adjunct al PCA Craiova, cel care a conduce de facto PCA (Parchetul Curții de Apel-n.r.) Craiova după 7 ani, timp în care a fost procuror general al PCA Craiova, și șeful direct al Mariei Antoaneta Pițurcă, șefa secției de urmărire penală, cea care a ridicat-o și târât-o pe Sorina la percheziție.

NELA DRĂGUȚ, un extrem de controversat judecător la Secția Civilă în Curtea de Apel Craiova, este soția fostului șef al Curții de Apel Craiova și membru CSM (Consiliul Superior al Magistraturii-n.r.), judecătorul Costel Drăguț, în prezent decedat. Datele din zonă, coroborate inclusiv cu datele de pe mai multe rețele de socializare, arată că familia judecătoarei (băiat, alte rude) este în contact și se cunoaște cu întreaga familie Belulescu, avocatul părții „americane”.

*CEI DOI AVOCAȚI (un penalist controversat și un civilist) care s-au implicat în cazul micuței Sorina, de partea „AMERICANĂ”, CONEXIUNI DIRECTE LA CURTEA DE APEL CRAIOVA

În timpul procesului, familia Săcărin a avut un singur avocat, venit de la București: Clara Istrate. Însă partea „americană”, familia Săcărin, a mai avut implicați de-a lungul timpului în cazul de adopție alți 2 avocați. Unul oficial și altul, neoficial. Respectiv, pe Liviu Jan Belulescu, pentru emiterea ordonanței președințiale de înapoiere a minorei Sorina, cel care aștepta în mașină la percheziție, și pe Gheorghe Chionea, care s-a implicat și el neoficial în caz, în situația cu scoaterea micuței de la școală.

*PRIMUL AVOCAT: UN PENALIST EXTREM DE CONTROVERSAT, cu soția fost judecător al Curții de Apel Craiova, și cu o rudă la Curtea Supremă de Jusțiție din România și altele, în Poliție.

LIVIU JAN BELULESCU este un extrem de controversat avocat, specializat în Drept penal din Craiova și „bine conectat” la rețeaua din Justiția craioveană. În relații apropiate atât cu personaje controversate (zonă interlopă), dar și cu procurori, polițiști și judecători din toată zona, Belulescu a fost ofițer activ al Poliției de Frontieră, al Jandarmeriei Române, făcând liceul militar Tudor Vladimirescu din Craiova și urmând cursurile Școlii militare de ofițeri activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Avocat al Lojei Masonice și avocat penalist cu casă de avocatură din 1997, Belulescu s-a căsătorit în 1988 cu Paraschiva, pe atunci tot judecător la judecătoria Drobeta Turnu Severin, ulterior judecătoria Craiova și Tribunalul Dolj, în ultimii 21 de ani fiind judecător al Curții de Apel Craiova, din ianuarie 2016, pensionată.

Liviu Jan Belulescu nu este singurul avocat din familie și persoană implicată în activități de investigare penală, zona judiciară sau a autorităților de forță ale statului.

Didu Anca, altă rudă a familiei, este avocat, Ion Belulescu - tot din familie - este la IPJ Gorj, iar fiica lui Belulescu este notar stagiar.

De asemenea, Ana Maria Belulescu, tot din familia lui Liviu Jan Belulescu din Craiova, a promovat de 2 ani și a ajuns magistrat asistent la Secția Penală a Curții Supreme de Justiție din România, ÎCCJ. Soțul acesteia este tot ofițer MAI.

* AL DOILEA AVOCAT implicat neoficial: UN CIVILIST, CU SOȚIA TOT LA CURTEA DE APEL CRAIOVA

GHEORGHE CHIONEA este un avocat specializat în Drept Civil tot din Baroul Dolj, ca și LIVIU JAN BELULESCU, cu soție tot la Curtea de Apel Craiova. Daniela Chionea este de 13 ani judecător al Curtii de Apel Craiova, este soția avocatului familiei Săcărin și prietenă pe rețelele de socializare și cu celălalt avocat penalist controversat din speța civilă, Liviu Jan Belulescu și cu soția sa, fost judecător la aceeași instanță, Paraschiva Belulescu.

Iar „coincidențele” nu se opresc aici. Mai multe surse din zonă susțin că una dintre judecătoarele controversate din completul micuței Sorina, Nela Drăguț, care a decis adopția internațională, se cunoaște și cu asociații din firmă ai lui Gabriel Săcărin, alți controversați afaceriști, frații Ilinca, foștii proprietari ai Universității Craiova, implicați în mai multe spețe penale în Justiție și prieten de demult ai unor personaje ca Nicu Gheara sau Gigi Nețoiu.

Așa cum arată actele, Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv cu cetățenie americană al micuței Sorina, a fost asociat în firma SC Photo Ranger SRL cu Mirella Ilinca, părțile sociale din firmă ale lui Săcărin fiind cesionate Ilincăi Mocofan Elena Alexandra și Mirelei Ilinca.

*PREȘEDINTA CURȚII DE APEL CRAIOVA, ADINA PONEA, ESTE SORA LUI ȘTEFAN PONEA, FOSTUL ȘEF AL POLIȚIEI MEHEDINȚI ȘI SOȚ AL PROCUROAREI DE LA PCA CRAIOVA din dosarele Duicu, Bercea etc. LA CURTEA DE APEL CRAIOVA A CÂȘTIGAT PROCESELE CU A.N.I. ȘI ACTUALUL ȘEF AL D.G.A.S.P.C. MEHEDINȚI ȘI ADRIAN DUICU.

Și asta nu este totul. Tot la Curtea de Apel Craiova a „câștigat” la finalul anului trecut procesul de conflict de interese cu ANI și directorul DGASPC Mehedinți, Valentin Popescu, după ce îl pierduse în prima instanță.

Valentin Popescu este lider PSD în zonă, este fiul lui Corneliu Popescu, fost lider al PSD Orșova, anchetați în dosarele Georgică Cornu și Duicu și în conexiune cu familia Ponea.

Judecatoarea Adina Georgeta Calota-Ponea, președinte în prezent al Curții de Apel Craiova, este nimeni alta decât sora lui Ponea Constantin Ștefan, fostul șef al Politiei Mehedinți și soțul procuroarei de la PCA Craiova, Elisabeta Ponea, din dosarele lui Bercea Mondial, acesta fiind, la rândul său, inculpat în dosarul de corupție al lui Adrian Duicu de la DNA. Ponea Elisabeta s-a pensionat în 2016, a fost procuror general adjunct, colegă și șefă a procuroarei Pițurcă.

Judecătoarea Adina Georgeta Ponea a deținut funcția de președinte al Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Craiova, ulterior a devenit vicepreședinte al instanței și, în prezent, este chiar președinte al Curții de Apel Craiova. Tot în colegiul de Conducere al Curții de Apel Craiova este și judecătoarea Maria-Magdalena Fănuță, cea care i-a dat câștig de cauză lui Adrian Duicu în procesul de incompatibilitate cu ANI”, a relatat marți jurnalista de la B1 TV pe contul de socializare Sorina Ruxandra Matei și pe pagina Manciu Media Group.
 
Ulterior, aceasta a mai publicat următoarea informație:
 
„Vreau să vă spun că astăzi am luat legătura și cu autoritatea americană, Serviciul de Cetățenie și Imigrări al SUA (USCIS), care i-a dat și emis atestat familiei Săcărin și i-a declarat apți pentru adopția internațională. Din motive de privacy, statul american nu confirmă și nu infirmă nicio informație în legătură cu nicio persoană. Aceasta este politica statului american”, a notat marți jurnalista de la B1 TV pe contul ei de socializare.

ActiveNews anunța luni că Sorina Matei publicase mai multe documente și imagini despre cuplul american care a luat-o pe micuța din Baia de Aramă, motiv pentru care rețeaua Facebook a fost sesizată și a decis să suspende atât contul personal al jurnalistei, cât și noul cont creat de ea cu numele de „Presa Curată”. Libertatea presei nu a putu fi cenzurată prin aceste demersuri operate în Internet, un grup de jurnaliști (Ana Maria Roman, Romeo Manciu, George Șerban) solidarizându-se cu Sorina Matei, care a primit oferta să publice pe pagina Manciu Media Group.