ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva jurnaliștilor britanici care au realizat reportajul despre presupusul trafic de arme din România, printre ei aflându-se și Stuart Ramsay. Jurnaliștii sunt acuzați de răspândirea cu intenție de informații false.

"S-a reținut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, și anume cetățenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenție, au comunicat și răspândit în mediul virtual și prin mass-media, știri și informații false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deși cunoșteau că aceste știri nu sunt reale, modalitate prin care s-a pus în pericol securitatea națională, în contextul mai sus-descris", se arată în motivarea judecătorilor care au hotărât să fie arestați preventiv cei trei români care au făcut figurație în acest reportaj. 

În motivarea deciziei de arestare preventivă, judecătorul a arătat că, din dosarul procurorilor DIICOT, rezultă că Stuart Ramsay și alți doi jurnaliști britanici de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din România sunt urmăriți penal din 11 august, pentru transmitere de informații false.

Autorii reportajului sunt acuzați de "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională", de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și constituirea unui grup infracțional organizat.