ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ludovic Orban, actualul premier al României, figura ca angajat al cabinetului de avocatură „Doru Trăilă și Asociații”, față de care presta prin telefon consultații juridice, fără a fi calificat în Drept, arăta senatorul Daniel Zamfir (ALDE) în urmă cu o săptămână, citând o informație scăpată de Cristina Trăilă, fostă directoare la ANRMAP și fostă soție a avocatului Doru Trăilă. Firma de avocatură a acestuia a reprezentat OTP Bank într-un proces controversat prin care a fost îngropat înainte de a intra în funcțiune proiectul pe fonduri europene al unei fabrici de procesare carne din Pitești, potrivit unei anchete publicate de Cornel Nistorescu în Cotidianul. Același cabinet de avocatură s-a afișat la o întâlnire cu împricinații însoțit de „expertul anticorupție” Dumitru Dumbravă, fost general în S.R.I. 

„Să revenim la Trăilă și Asociații, cabinet care reprezintă OTP Bank într-un proces lung, târât cu bună știință și complicat. Și care cabinet îl folosește pe generalul SRI Dumitru Dumbravă pe post de expert anticorupție, după cum arată procesul verbal pe care îl publicăm în facsimil.

Același cabinet îl plătește pe Ludovic Orban pentru că „dă consultații juridice telefonice avocaților de acolo”.

Povestea procesului dintre Vlăsia SRL, pe de o parte, și OTP Bank/Exim Bank este lungă și complicată și s-a încheiat la fond cu obligația celor două bănci de a plăti către Vlăsia SRL o despăgubire de aproximativ 108 milioane lei (apropx 22 milioane euro). La un moment dat, Exim Bank a introdus recurs în afara termenului și numai în urma unor interpretări discutabile a fost reintrodusă în proces. (...)

Proiectul numit „Fabrică de procesare carne”, lăsat fără fonduri, după ce a înghițit 3,823 milioane din credit, plus alte 643.000 euro din fonduri europene și alte 3,9 milioane euro din banii firmei s-a prăbușit, OTP Bank încasând garanțiile și încercând să își acopere decizia cu tot felul de acte și alte decizii suplimentare, contestate de Vlăsia SRL și luate în calcul de judecător în procesul de la fond.

În 2019, la o întâlnire convocată de OTP Bank, reprezentată de cabinetul Trăilă și Asociații, apare și generalul (rezervă) Dumitru Dumbravă pe post de expert anticorupție. Cu ce rol? Expert al OTP Bank sau e expert al cabinetului Doru Trăilă? Un șiretlic ieftin de a băga în sperieți o societate comercială aflată într-o dispută cu o bancă, sau un trafic de influență în numele SRI?

Apără Trăilă și Asociații, împreună cu generalul Dumitru Dumbravă (semnatura DDD în procesul verbal), o bancă aflată în dificultate într-un proces pentru un credit garantat de statul român prin Exim Bank? Joacă Ludovic Orban un rol sau acordă o consultanță împreună cu Dumitru Dumbravă? Știe bine Ludovic Orban unde lucra?

Procesul dintre Vlăsia SRL și cele două bănci continuă. Pentru cei care vor să afle detaliile și tehnicile prin care un proiect inițiat prin fonduri europene a fost îngropat înainte de a intra în funcțiune, publicăm un material detaliat aparținând domnului Aurel Săvulescu. Această descriere minuțioasă, dificilă pentru un neinițiat, scoate totuși în evidență dificultatea colaborării cu o bancă și riscurile care pot apare în creditarea și derularea unor proiecte”, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu într-o investigație publicată de Cotidianul.ro