ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care șeful Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Pahoțu, este trecut în rezervă, începând cu data de 2 noiembrie, relatează stiripesurse.ro.

Pahonțu rămâne însă directorul SPP ca civil cu rang de secretar de stat. El a fost trecut în rezerva ca militar pentru limită de vârstă. A fost numit prin decizie CSAT în 2005, director al SPP cu rang de secretar de stat.

„Conform prevederilor art.7 alin.1 din Legea nr.191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție și Pază, cu modificările și completările ulterioare, SPP este condus de un director cu rang de secretar de stat, numit de Președintele României, la propunerea CSAT. În conformitate cu dispozițiile art. 86 alin.23 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, generalii din Serviciul de Protecție și Pază sunt menținuți în activitate până la împlinirea vârstei de 60 de ani. Dl.gl. Lucian-Silvan Pahonțu se trece în rezervă din calitatea sa de militar, la împlinirea vârstei de 60 de ani, pe data de 2 noiembrie 2024. Încetarea calității de director SPP, cu rang de secretar de stat, presupune emiterea unui decret de eliberare din funcție”, a transmis SPP.

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de trecere în rezervă.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 1 noiembrie 2024, decretul privind trecerea în rezervă a domnului general – cu patru stele Pahonțu Lucian-Silvan din Serviciul de Protecție și Pază, la data de 2 noiembrie 2024”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Generalul Lucian Pahonțu se afla la conducerea Serviciului de Protecție și Pază (SPP) din anul 2005.

Controversele din jurul lui Lucian Pahonțu

Liviu Dragnea a spus despre el că și-ar fi pus subalternii să-i spioneze pe demnitari și că l-ar fi influențat negativ și pe Mihai Tudose, atunci când acesta era premier.

„Pahonțu duce ordinele, cererile să se întâmple lucruri. Iohannis dă ordinele, eu va spun care sunt informațiile mele. Sursele sunt discuțiile pe care le-am avut de-a lungul anilor cu Florian Coldea, George Maior, Sebastian Ghiță, Victor Ponta”, a spus Liviu Dragnea

Fiind un depozitar al secretelor celor care au drept de vot în Parlament, poate înclina de multe ori balanța, a spus și fostul deputat Gelu Vișan într-o emisiunea de la Realitatea PLUS.

După ce a fost eliberat condiționat, Liviu Dragnea a vorbit din nou despre Lucian Pahonțu. Iar mai nou, și Ludovic Orban l-a nominalizat. Practic cei doi spun că acesta îi spune președintelui Klaus Iohannis ce să facă, iar Iohannis dă ordinele în concordanță cu dorințele lui Pahonțu.

Cariera lui Lucian Pahonțu

Conform informațiilor din CV-ul lui, aflăm că generalul Pahonțu este absolvent al Școlii Militare de ofițeri activi, profil transmisiuni (1987), iar ulterior a Facultății de Arme Întrunite din cadrul Universității Naționale de Apărare din București (1994). În 1992 și 1998, Lucian Pahonțu a urmat cursuri pentru cadre de conducere ale Jandarmeriei.

După terminarea Școlii de ofițeri, actualul șef al SPP a lucrat în cadrul MAI. În decembrie 1989, Lucian Pahonțu era ofițer în trupele de securitate – o structură militară care acționa în uniformă, echivalentul de astăzi al Jandarmeriei Române. Ulterior a îndeplinit funcțiile de șef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi București (1999-2002) și comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” (2002-2005). A fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 1 decembrie 2003.

Pe 7 decembrie 2005, Pahonțu a fost numit șef al SPP. A fost înaintat ulterior la gradul de general-maior (cu 2 stele) și la cel de general-locotenent (cu 3 stele) la 25 aprilie 2008. În 2011, președintele Traian Băsescu i-a oferit și a patra stea generalului Pahonțu.