ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că nu o revocă pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

„Motivele de revocare prezentate de ministrul Justiției nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte, ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror-șef al DNA”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe 22 februarie, că va declanșa procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, pentru „acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”.

Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, pe 27 februarie, propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Kovesi.
 
Ministrul Justiției spune că va  sesiza Curtea Constituțională

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat luni, după ce președintele a respins cererea de revocare a șefei DNA, că Ministerul Justiției va sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui, apreciind că șeful statului „nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA”.

„Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!” anunță ministrul Justiției la finalul unei postări pe Facebook, după ce prezintă motivele unei asemenea decizii.

El susține, în postarea făcută aproape imediat după încheierea declarației președintelui pe tema revocării șefei DNA, că „președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA", iar „argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente”. 

De asemenea, Toader invocă legislația aplicabilă în acest domeniu și jurisprudența instanței de contencios constituțional.