ACTUALIZARE 3.04/ 21.13 Fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi a declarat miercuri, la ieșirea de la ICCJ, că i-a fost admisă contestația, fiindu-i revocată măsura controlului judiciar pe 60 de zile. Decizia este definitivă.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a discutat, miercuri, contestația depusă de Laura Codruța Kovesi față de măsura controlului judiciar. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă de către procurorii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în dosarul aducerii în țară a fostului director FNI Nicolae Popa.
Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri a lui Sebastian Ghiță.
 
„Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestație toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie și ceea ce s-a făcut în dosar, o să vedem motivarea. (…) Acum pot să părăsesc și țara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile și mi s-a admis contestația”, le-a spus Laura Codruța Kovesi jurnaliștilor.

Kovesi avea interzis, printre altele, să părăsească țara și să-și desfășoare activitatea la Parchetul General, unde era delegată.
 
ACTUALIZARE 29.03. 13:12 Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție îi aplică lovitură după lovitură Laurei Codruța Kovesi. După ce a primit interdicția de a părăsi țara și de a vorbi public despre dosarul în care este anchetată, acum Kovesi este eliminată și din Parchetul General.

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi s-a prezentat vineri dimineața la Secția 18 Poliție din București, în cadrul procedurii de control judiciar. 

Potrivit unor surse judiciare, Kovesi are mai multe interdicții, ea neavând voie să părăsească țara și să vorbească cu presa despre dosarul în care este cercetată. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General. 

Sursele Antena 3 arată că Laura Codruța Kovesi a trimis aceste informații către CSM, într-o cerere prin care solicită să se lămurească statutul său actual.

Joi, Kovesi a fost plasată sub control judiciar de procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în țară a fostului director FNI Nicolae Popa. 

Știrea inițială

Laura Codruta Koveși a fost inculpată și plasată sub control judiciar de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), joi seara, după mai bine de 6 ore de audieri într-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea, potrivit unor surse judiciare, citate de Ziare.com.

Decizia presupune anumite interdicții impuse Laurei Koveși: de a face declarații presei despre dosarul aflat în desfășurare, de a părăsi țara fără aprobarea procurorului de caz, de a activa în cadrul Parchetului General. Măsura plasării Laurei Koveși sub control judiciar poate fi contestată de aceasta.

„Procurorul de caz mi-a interzis să vorbesc cu presa. (...) Este o măsură de a-mi închide gura”, a declarat, totuși, Koveși la ieșirea de la audierile de joi.

„Este evident că tot ce se întamplă în ultima perioadă de timp are legătură cu candidatura în această poziție (de procuror-șef european -n.red.). Atacurile în mod repetat, campaniile false, zilnic sunt zeci de știri false. Nu reușesc să răspund la toate știrile false, ele apar atât de des și atât de mult”, a continuat Laura Koveși, vizibil afectată de rezultatul audierilor.

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (S.I.I.J.) i-a deschis un prim dosar Laurei Koveși în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiță a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus din Indonezia, în 2011, Nicolae Popa, fost director al F.N.I., condamnat definitiv în România la 10 ani și 4 luni de închisoare.

În această cauză, Laura Koveși este urmarită penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews