ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 3.04/ 21.13 Fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi a declarat miercuri, la ieșirea de la ICCJ, că i-a fost admisă contestația, fiindu-i revocată măsura controlului judiciar pe 60 de zile. Decizia este definitivă.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a discutat, miercuri, contestația depusă de Laura Codruța Kovesi față de măsura controlului judiciar. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă de către procurorii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în dosarul aducerii în țară a fostului director FNI Nicolae Popa.
Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri a lui Sebastian Ghiță.
 
„Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestație toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie și ceea ce s-a făcut în dosar, o să vedem motivarea. (…) Acum pot să părăsesc și țara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile și mi s-a admis contestația”, le-a spus Laura Codruța Kovesi jurnaliștilor.

Kovesi avea interzis, printre altele, să părăsească țara și să-și desfășoare activitatea la Parchetul General, unde era delegată.
 
ACTUALIZARE 29.03. 13:12 Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție îi aplică lovitură după lovitură Laurei Codruța Kovesi. După ce a primit interdicția de a părăsi țara și de a vorbi public despre dosarul în care este anchetată, acum Kovesi este eliminată și din Parchetul General.

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi s-a prezentat vineri dimineața la Secția 18 Poliție din București, în cadrul procedurii de control judiciar. 

Potrivit unor surse judiciare, Kovesi are mai multe interdicții, ea neavând voie să părăsească țara și să vorbească cu presa despre dosarul în care este cercetată. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General. 

Sursele Antena 3 arată că Laura Codruța Kovesi a trimis aceste informații către CSM, într-o cerere prin care solicită să se lămurească statutul său actual.

Joi, Kovesi a fost plasată sub control judiciar de procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în țară a fostului director FNI Nicolae Popa. 

Știrea inițială

Laura Codruta Koveși a fost inculpată și plasată sub control judiciar de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), joi seara, după mai bine de 6 ore de audieri într-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea, potrivit unor surse judiciare, citate de Ziare.com.

Decizia presupune anumite interdicții impuse Laurei Koveși: de a face declarații presei despre dosarul aflat în desfășurare, de a părăsi țara fără aprobarea procurorului de caz, de a activa în cadrul Parchetului General. Măsura plasării Laurei Koveși sub control judiciar poate fi contestată de aceasta.

„Procurorul de caz mi-a interzis să vorbesc cu presa. (...) Este o măsură de a-mi închide gura”, a declarat, totuși, Koveși la ieșirea de la audierile de joi.

„Este evident că tot ce se întamplă în ultima perioadă de timp are legătură cu candidatura în această poziție (de procuror-șef european -n.red.). Atacurile în mod repetat, campaniile false, zilnic sunt zeci de știri false. Nu reușesc să răspund la toate știrile false, ele apar atât de des și atât de mult”, a continuat Laura Koveși, vizibil afectată de rezultatul audierilor.

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (S.I.I.J.) i-a deschis un prim dosar Laurei Koveși în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiță a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus din Indonezia, în 2011, Nicolae Popa, fost director al F.N.I., condamnat definitiv în România la 10 ani și 4 luni de închisoare.

În această cauză, Laura Koveși este urmarită penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu.