ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La propunerea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) și a Asociației Magistraților din România (AMR), Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat astăzi un amendament care prevede că procurorii care vor să lucreze la DNA și DIICOT trebuie să susțină un concurs în fața secției de procurori a CSM.

„Direcția Națională Anticorupție se încadrează cu procurori numiți prin ordin al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, la propunerea secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma concursului organizat în acest sens, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii”, se arată în noul alin.(1) al art.87 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Tot la propunerea UNJR și AMR, au fost introduse două noi condiții pentru a fi procuror DNA: vechime de minimum 8 ani în funcția de procuror sau judecător (n.r. – față de 6 ani, în prezent) și să nu fi fost sancționați disciplinar. 

Astfel, alin.(2) al art.87  din Legea 304/2004 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, o vechime de cel puțin 8 ani în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs susținut în fața secției de procurori a CSM”.

Concursul pentru intrarea în DNA constă din două probe: un interviu susținut în fața secției de procurori a CSM și o probă având ca obiect evaluarea a minimum cinci rechizitorii alese aleatoriu, precum și a altor acte întocmite de candidați și considerate relevante de aceștia, din ultimii 5 ani de activitate.

De asemenea, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a introdus azi un nou articol în legea 304/2004, potrivit căruia DIICOT va trebui să elaboreze anual un raport de activitate pe care să-l prezinte ministrului Justiției și CSM. O obligație identică are și DNA.
 
Ȋn plus, Comisia a mai decis că în cadrul DNA se pot înființa, prin ordin al procurorului-șef servicii, birouri și alte compartimente de activitate, dar numai cu avizul Secției pentru procurori a CSM.

„În cadrul Direcției Naționale Anticorupție se pot înființa servicii teritoriale, servicii, birouri și alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului șef al acestei direcții, cu avizul secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în nou alineat (1) al articolului 86 din legea 304/2004 privind organizarea judiciară.