ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia specială pentru Legile justiției a adoptat azi amendamentul care prevede înființarea „Secției de investigare a unor infracțiuni din Justiție”. PNL și USR au votat votat împotriva adoptării acestui amendament.

„În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Secția de investigare a unor infracțiuni din justiție care are competența exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a intracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum și de procurori și judecători militari”, se menționează în amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE.

Ȋn proiectul de lege pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară fusese era prevăzută inițial sintagma „Direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați”, dar președintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat că, în urma criticilor primite, PSD a decis să nu mai susțină înființarea unei „Direcții”, ci a unei Secții de investigare a unor infracțiuni din Justiție.

În dezbaterea Comisiei, reprezentanții PNL și USR s-au pronunțat împotriva înființării acestei Secții, spunând că acest lucru va duce la diminuarea competențelor DNA.