ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Laszlo Tokes a semnat o sesizare către Direcția de Inspecție Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii. Europarlamentarul solicită motivarea sentinței judecătorești date acum un an prin care i-a fost respinsă plângerea împotriva retragerii Ordinului Național Steaua României.

„Susțin că acesta a fost un act foarte rușinos ce califică nu persoana mea și valorile mele, ci pe domnul președinte Klaus Iohannis și străduința sa de a compensa originea sa germană prin acte și manifestări pro-românești și antimaghiare exagerate”, a declarat Laszlo Tokes, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, conform Digi 24.

În opinia avocatului lui Tokes, Elod Kincses, retragerea ordinului s-a făcut nelegal.

„Potrivit legislației în vigoare, pentru fapte nedemne și pentru pentru condamnări definitive pot fi retrase decorațiile. Or, decorația domnului Laszlo Tokes a fost retrasă de pe urma unei declarații greșit traduse.”

În plus, Laszlo Tokes a comentat și situația amenzilor primite pentru arborarea pe o clădire din Oradea a steagului secuiesc.

„În cazul steagului Ardealui nu au pornit nici un proces împotriva noastră. Nu s-a sesizat arborarea acestui steag. Organele oficiale s-au obișnuit cu aceste steaguri și sper să intrăm în normalitate în acestă privință chiar cu ajutorul Curții Europene pentru Drepturile Omului.”

În 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” a decis retragerea distincției acordate lui Tokes Laszlo pe motiv că în data de 27 iulie 2013 acesta i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască ”un sistem de cooperare națională”, prin care să se ofere „protectorat” Transilvaniei.

Europarlamentarul a atacat decizia în instanță, dar a pierdut atât la Curtea de Apel București, cât și la ÎCCJ.

În 4 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler acordat lui Tokes, iar acesta a atact decizia în instanță, cererea fiind respinsă, în 16 noiembrie, ca neîntemeiată de Curtea de Apel București.