ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Curtea de Apel București a decis ca Laszlo Tokes să piardă decorația ”Steaua României”, primită pentru contribuția sa la Revoluție, iată că și Înalta Curte i-a respins contestația față de decizia luată în noiembrie 2013 de consiliul de onoare al acestui ordin național, anunță News.ro.
Decizia instanței supreme este definitivă.

Tokes a primit Ordinul Național "Steaua României", cea mai înaltă distincție oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluție, printr-un decret al președintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare națională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Președintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), că "nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanții la eveniment au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român "extremiștilor maghiari".

Vicepreședintele PSD Corina Crețu, în prezent comisar european, a solicitat public retragerea decorației, iar fostul premier Victor Ponta a anunțat că va contrasemna decretul președintelui emis în acest sens.

Fostul președinte Traian Băsescu spunea că va emite decretul dacă se decide retragerea decorației în consiliul de onoare.

Consiliul de Onoare al Ordinului Național ”Steaua României” a luat, pe 20 noiembrie 2013, această decizie, cu cinci voturi ”pentru” și o abținere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Șerban Brădișteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea și Ecaterina Andronescu, deținători ai distincției.

Tokes a contestat însă decizia în instanță, care nu i-a dat câtig de cauză. Retragerea decorației ar urma să se facă prind decret prezidențial.

Fost europarlamentar independent și apoi UDMR din partea României, Tokes este în prezent reprezentant al Ungariei în Parlamentul European.