ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Laura Codruța Kovesi, care își va prelua în noiembrie funcția de procuror-șef european, atrage atenția, într-un interviu acordat agenției Reuters, citat de Agerpres, că nu ar trebui așteptate rezultate imediate din partea instituției pe care o va conduce, Parchetul Public European (EPPO), în ceea ce privește combatarea fraudelor și a corupției care afectează bugetul Uniunii Europene. Conform acesteia, rezultatele vor veni în decurs de câțiva ani, o dată cu deciziile judecătorești finale.

„Cred că vor fi așteptări mari odată ce instituția va începe să lucreze efectiv la cazuri (...). Oamenii trebuie să înțeleagă că rezultate credibile vor veni în doi, trei ani, odată ce vor începe să vină deciziile finale de la instanțe”, afirmă Laura Kovesi, în interviul transmis luni de Reuters.

Viitorul procuror-șef european, care își va lua, probabil, în primire noul rol pe 4 noiembrie, anunță că nu va ceda posibilelor presiuni la adresa sa.

„Va exista, cu siguranță, presiune, odată ce anchetele încep, asupra instituției și procurorilor, să nu uităm că oamenii care folosesc fonduri europene sunt în general oameni de afaceri, unii dintre ei foarte puternici (...). Dar sunt extrem de bine antrenată pentru aceasta, nu sunt câtuși de puțin îngrijorată de acest lucru”, a subliniat Laura Kovesi.

Uniunea Europeană lucrează la adoptarea unui buget pe 2020 de aproape 160 miliarde de euro, în contextul în care un raport din 2019 al Curții Europene de Conturi arată că, în perioada 2002-2016, au fost pierdute circa 9 miliarde de euro prin fraude.

Parchetul Public European (EPPO), la care au aderat 22 dintre cele 28 de state membre U.E., urmează să fie inaugurat în 2020, ocupându-se cu anchetarea și aducerea în fața Justiției a cazurilor de fraude transfrontaliere din interiorul U.E.

Laura Kovesi va conduce EPPO de la sediul central din Luxemburg, împreună cu câte un procuror european din fiecare stat membru. Anchetele vor fi dirijate de procurori delegați la nivel național. Numărul acestora urmează să fie negociat cu miniștrii de justiție și procurorii generali din statele membre.

„Este posibil ca, în unele state, dorința de a avea mai mulți procurori să fie mai mare, poate că alte state nu vor dori să aibă atât de mulți (...). Vor exista, cu siguranță, discuții și negocieri pentru rezolvarea acestei probleme”, este de părere Laura Kovesi.

„Deocamdată, principala mea preocupare este să asigur că instituția dispune de bugetul și resursele de care are nevoie pentru a funcționa”, a concluzionat șefa viitorului Parchet Public European, în interviul acordat agenției Reuters.