ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Tudorel Toader a anunțat în această săptămână că a trimis pachetul legislativ privind modificare legilor justiției la Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare, nu și la Parchetul General pentru că „procurorii nu fac legi".

Proiectul de modificare legilor justiției a generat critici din partea magistraților, a asociațiilor acestora, a societății civile, dar și din partea președintelui Klaus Iohannis, Ambasadei SUA și Comisiei Europene.

Împotriva proiectului propus de Tudorel Toader s-a declarat și Gabriel Liiceanu, cel care consideră că „apără „Mica Reformă” a Monicăi Macovei”.

Jurnalistul Ion Spânu a scris un articol pentru Cotidianul în care vorbește despre legăturile periculoase dintre Gabriel Liiceanu și Monica Macovei. 

„Celor care s-au mirat de apariția lui Gabriel Liiceanu în emisiunea de la „Digi 24”, alături de Cristi Dănileț, pentru a-l juca în picioare Tudorel Toader după anunțatele modificări ale unor legi penale, le oferim mai jos răspunsul lămuritor. Pe scurt, exact acum 10 ani, în 2007, s-a consumat primul act al iubirii nețărmurite pe care filosoful i-a mărturisit-o Monicăi Macovei! „Mica Reformă” a acesteia o apără Gabriel Liiceanu atunci cînd sare la gîtul lui Tudorel Toader!

Înainte de toate, să revedem ce a spus Gabriel Liiceanu în emisiunea de la Digi 24 despre posibilele modificări la legile penale, anunțate de Tudorel Toader, după care vom încerca să justificăm poziția sa, amintindu-ne de evenimente ciudate din trecut, pe care le-a generat Liiceanu.

Zice Gabriel Liiceanu: „Aș vrea să justific mai întîi prezența mea la această temă. V-am spus în primă instanță că normal ar fi s-o discute un om dinăuntrul sistemului, un magistrat, un om care are competență, de pildă Cristi Danileț”! Îl citează apoi pe Montesquieu („experienta de totdeauna ne învață că orice om care deține o putere este înclinat să abuzeze de ea”), dar Liiceanu nu înțelege că, între timp, separația puterilor a fost completată în democrație de controlul reciproc al acestora! Însă, dacă tot spune că nu se pricepe la „această temă”, oare ce scop a avut atunci prezența sa în acea emisiune? A fost cumva un mesaj de susținere pentru anunțatul miting de duminică, unde Liiceanu a fost prezent alături de fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, nepotul lui Nic, regele medicamentelor?

Ne-am lămurit cîteva minute mai tîrziu, cînd în emisiune a intervenit, conform înțelegerii dintre moderatori și invitat, chiar judecătorul Cristi Danileț, care a spus ceva foarte interesant: „Cea mai dură reformă, cea mai proeminentă, aș spune, a fost cea din anii 2004-2005, cînd ne pregăteam pentru aderare la UE, și cînd, sub controlul Uniunii Europene, am făcut modificări radicale în legile justiției, prin care, practic, s-au separat politicul de cariera magistraților”!

Ei, ziceți așa, măi, băieți! Deci, toată mascarada aceasta are acum un sens: apărarea „reformei” făcută de Monica Macovei! Atunci să ne amintim ce a însemnat această reformă înfăptuită sub regimul Traian Băsescu, în urma căreia:

- CSM a fost scos din procedeul de numire al șefilor instituțiilor din Justiție

- a fost adusă peste noapte, pe baza relațiilor tatălui său, fost procuror comunist, Laura Codruța Kovesi ca Procuror general, deși nu avea absolut nici o competență în domeniu

- a fost pus la conducerea DNA Daniel Morar, deși se cunoștea că a arestat ilegal o persoană, motiv pentru care România a fost sancționată la CEDO.

Astăzi, însuși Traian Băsescu regretă faptul că a încurajat atunci „mica reformă” a Monicăi Macovei, în special faptul că a susținut-o pe Codruța Kovesi. În schimb, după cum se vede, Gabriel Liiceanu a rămas și azi un susținător al măsurilor lui Traian Băsescu!

Printr-o simplă coincidență, anul acesta se împlinește un deceniu de cînd Monica Macovei, în urma acelei reforme care a bulversat pe termen lung Justiția, a fost înlăturată din conducerea ministerului Justiției, după ce o moțiune simplă împotriva ei fusese adoptată în Parlament.

Atunci, Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu s-au pus în capul unui Apel de susținere pentru Monica Macovei și al unui Protest programat pentru ziua de 27 februarie 2007 în Piața Universității, sub titlul generic „Mărțișor pentru Monica”.

Trecerea timpului i-a atenuat din suferință și, în anul 2009, cînd Monica Macovei și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al României, între puținii săi susținători avea să fie însuși Gabriel Liiceanu, alături de Pavel Șușară și Cristian Ghinea.”