ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la scrisoarea transmisă de ambasadele a șapte state europene privind modificarea legilor justiției. 

MAE susține că autoritățile sunt deschise pentru un dialog real și concret cu partenerii europeni și că vor continua consultările și cu Comisia Europeană. MAE mai spune că „orice analiză a acestor evoluții trebuie să țină cont și de un dialog cu reprezentanții din Parlament privind substanța concretă a modificărilor legislative propuse”.

„Am luat notă de poziția exprimată de cei 7 parteneri și aliați ai României cu privire la evoluțiile din domeniul justiției. Reasigurând asupra atașamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real și concret cu partenerii noștri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările și cu Comisia Europeană. Considerăm că orice analiză a acestor evoluții trebuie să țină cont și de un dialog cu reprezentanții din Parlament privind substanța concretă a modificărilor legislative propuse. Menționăm că nicio inițiativă cu impact asupra cetățenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări și comunicări publice organizate de instituțiile abilitate și de Parlament. Reiterăm că întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate de Guvern”, afirmă Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România au transmis joi un comunicat comun prin care atrag atenția că modificarea în Parlament a legilor justiției, precum și amendamentele depuse la Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de țara noastră în domeniul reformelor din justiție. Cele șapte ambasade avertizează coaliția PSD - ALDE să evite orice acțiune care ar putea slăbi independența justiției și să ceară avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției.