ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Liviu Dragnea cere să fie eliberat din închisoare și invocă „habeas corpus”, un act al Parlamentului englez votat în 1679, prin care orice deținut care consideră că este închis pe nedrept are dreptul să ceară revizuirea sentinței.

Cererea fostului președinte al Camerei Deputaților a fost retrimisă de Înalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București.

„Trimite cererea de ‘habeas corpus’ formulată de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu la Tribunalul București, spre competentă soluționare. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea cererii formulate de petentul condamnat rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru petentul condamnat, până la prezentarea apărătorilor aleși, în cuantum de 79 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă„, se arată în decizia Înaltei Curți, citată de Mediafax.

Liviu Dragnea a depus o contestație la executare, în care care invocă un recurs în drept intitulat „habeas corpus” – o lege cu caracter constituțional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei.

În cererea depusă în instanță, avocații susțin că Liviu Dragnea este deținut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupție. Avocații invocă astfel o decizie a Curții Constituționale din octombrie 2019.

Inițial, Dragnea a introdus acțiunea la Tribunalul București, instanță care a trimis dosarul la Înalta Curte, pe motiv că nu are competența în acest caz.

În luna februarie, Liviu Dragnea s-a arătat deranjat de faptul că Tribunalul vrea să mute procesul la altă instanță.

„Nu am pregătire juridică, dar constat că, după o cerere de recuzare și o cerere de abținere respinse, acum Tribunalul vrea să mute la altă instanță. Cred că în ritmul ăsta o să ajungem să se judece când se va termina mandatul”, spunea atunci Dragnea.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieși din penitenciar, prin introducerea în instanțe a doi căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews