Ludovic Orban a fost ACHITAT de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia este definitivă. DNA solicitase pedeapsa cu închisoarea

Completul de 5 judecători (Ilie Iulian Dragomir, Simona Daniela Eucean, Ioana Bogdan, Leontina Șerban și Silvia Cerbu) de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis astăzi că președinte PNL este nevinovat în dosarul în care DNA l-a acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de corupție.
În primăvara anului 2016, imediat după ce a fost desemnat candidat al PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban a fost acuzat public de DNA că a săvârșit infracțiunea de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. La 17 mai 2016, dosarul a fost trimis în instanță.
La 31 ianuarie 2017, completul de 3 judecători de la ÎCCJ a decis (cu majoritate) achitarea lui Orban. Decizia a fost luată „în temeiul art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I din Codul de procedură penală”, adică „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Un judecător a avut opinie separată, considerând că e necesar ca Orban să fie condamnat la 1 an închisoare, cu suspendarea executării.
DNA a atacat decizia ÎCCJ cu apel, iar dosarul a ajuns la Completul de 5 judecători. În 19 februarie a.c., la ultimul termen din proces, Orban a declarat instanței că se consideră nevinovat. „Domnule președinte, onorată instanță, mă consider nevinovat. Nu am abuzat de funcția politică. Nu am avut niciodată intenția de a beneficia de vreo finanțare ilegală. Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a judeca”, a spus el, în ultimul său cuvânt.
DNA a cerut atunci condamnarea lui Ludovic Orban la pedeapsa orientată înspre minim (1 an, adică), cu executare prin privare de libertate.
Dosarul 1497/1/2017 e unul dintre cele mai importante dosare de corupție instrumentate la noi în ultimii ani. Pentru că acest dosar a modificat lista candidaților și a influențat astfel rezultatul alegerilor locale din București. Și pentru că, prin menținerea soluției de achitare, judecătorii ÎCCJ au recunoscut, categoric și definitiv, că acesta a fost singurul scop al dosarului DNA: retragerea candidaturii lui Orban.
Istoricul dosarului
Luni, 22 februarie 2016. Ludovic Orban e propus candidat al PNL pentru Primăria Capitalei, înlocuindu-l pe Cristian Bușoi.
Marți, 1 martie 2016. Orban se întâlnește cu afaceristul Tiberiu Urdăreanu, acasă la acesta. Urdăreanu, pe care DNA îl trimisese în judecată în decembrie 2015 pentru dare de mită, înregistrează cu un reportofon toată discuția dintre el și Orban. Printre altele, cei doi discută și despre problema finanțării campaniei electorale, iar Orban spune, conform stenogramelor din dosar: „te gândești și, dacă poți, să-mi dai un șut în fund”. Un imbold, adică.
Duminică, 20 martie 2016. Cei doi se întâlnesc din nou acasă la Urdăreanu. Și tot în preajma unui reportofon care, conform rechizitoriului DNA, înregistrează următorul dialog:
„Urdăreanu: Ia zi! Te-ai gândit cum să… ce pot să?
Orban: - Îm? 50…
Urdăreanu: 50?
Orban: Îhî!...
Urdăreanu: Și cum, cash!
Orban: Cum altcumva?
Urdăreanu: Cam în ce perioadă? Când?
Orban: Începând de… când poți!... Te gândești...
Urdăreanu: Ok… ok .
Orban: Iar aici numai noi doi... știm. (...)
Urdăreanu: Atuncea ți-i pregătesc în niște tranșe.
Orban: Exact.
Urdăreanu: 10, 15, 20…?
Orban: Așa, așa. Mă suni când ai o…
Urdăreanu: Dar așa, ca urgență, cam cât?
Orban: Mi-ar trebui cam la sfârșitul săptămânii viitoare, începutul săptămânii celeilalte…
Urdăreanu: O primă tranșă…
Orban: Sunt niște…
Urdăreanu: Da…
Orban: Măcar așa, pentru încredere! Să vadă omul că începe…
Urdăreanu: Da… Bine, te-am pupat! Sănătate!”
Joi, 24 martie 2016. Urdăreanu face un denunț la DNA în care reclamă că Orban, prim-vicepreședinte al PNL, i-a cerut 50.000 de euro pentru campania electorală, într-o manieră nelegală. În aceeași zi, DNA începe urmărirea penală în rem pentru luare și dare de mită. Este emis un mandat de interceptare a convorbirilor telefonice ale lui Orban pentru 28 de zile, perioadă în care există și supraveghere video, audio și prin fotografiere.
În zilele următoare însă, Orban nu s-a mai întâlnit cu Urdăreanu pentru a primi vreo tranșă de bani, deși acesta îl tot îmbia, trimițându-i, din ziua realizării denunțului, mai multe SMS-uri (și câte 7 pe zi). Totul a culminat cu mesajul „Ești un labagiu”, pe care Urdăreanu i l-a trimis lui Orban la 10 aprilie 2016, ora 22:00.
Luni, 11 aprilie 2016. DNA a dispus continuarea urmăririi penale în dosar pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, iar Ludovic Orban a fost pus sub acuzare și sub control judiciar. În aceeași zi, la ieșirea din sediul DNA, el a anunțat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei.
Marți, 17 mai 2016. Orban este trimis în judecată. Singurele probe din dosar sunt cele peste două ore de înregistrări de pe reportofonul lui Urdăreanu, denunțul și declarația acestuia. În rechizitoriu, procurorii spun că Orban i-a pretins lui Urdăreanu 50.000 euro „în numerar, așadar nu în vreo modalitate legală, precum și cu depășirea plafonului stabilit prin Legea finanțării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune” (Cozmin Gușă - Realitatea TV și Sorin Oancea - B1 TV), pentru a-i fi promovată imaginea. Iar Urdăreanu a acceptat să dea banii „în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul partidului politic și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri”.
Marți, 31 ianuarie 2017. Cu majoritate, completul de 3 judecători de la ÎCCJ decide achitarea lui Orban, în temeiul art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I din Codul de procedură penală, adică „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Un judecător are opinie separată și consideră că e necesar ca Orban să fie condamnat la 1 an închisoare, cu suspendarea executării.
„Conținutul mesajului («Ești un labagiu») și ora la care a fost transmis (ora 22.00) de Urdăreanu către Orban, în data de 10.04.2016, demonstrează inexistența unei relații oficiale, a unui raport de subordonare între un lider politic și om de afaceri. Se remarcă o atitudine normală și echidistantă între două persoane care se cunoșteau de o bună perioadă de timp, care, anterior, s-au mai întâlnit și au participat la evenimente sociale comune, dar fără să se poată afirma că exista o relație de prietenie între aceștia.”
DNA atacă decizia ÎCCJ cu apel.
Sâmbătă, 17 iunie 2017. Congresul PNL îl alege pe Ludovic Orban, cu o largă majoritate, președinte al partidului.
Luni, 19 februarie 2018. A fost ultimul termen al procesului lui Orban. Instanța a amânat pronunțarea la data de 5 martie 2018.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

Fabuloasa Motivare a Judecătorului Alexandru Vasile de la Ploiești prin care a fost ANULATĂ Lovitura de Stat a CCR. ”Se complică rău lucrurile...” - AVEM DOCUMENTUL
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Justiție Armată Servicii
Persoane: Laura Codruța Kovesi Ludovic Orban
Subiecte: coruptiaucide Corupție Inalta Curte de Casatie si Justitie Justiția în România justitie pana la capat Politicieni corupţi
Organizații: DNA ICCJ Partidul Național Liberal (PNL)
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)