ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn urmă cu exact 9 ani, Uncheșelu Jean Nicolae era respins la concursul de admitere în Institutul Naţional al Magistraturii. Nu la limită, ci pe poziţia 84 sub linie, adică la categoria „mai bine n-ar mai fi participat”. Uncheșelu obţinuse un punctaj bun la interviu, însă a dat-o în bară la „raţionament logic” și la examenul grilă. 

Fost profesor de sport la ţară, Uncheșelu este astăzi magistratul ce are în vârful pixului nu doar o decizie pe care trebuie să o dea într-un dosar oarecare de corupţie, ci și toată mișcarea politică ce se va petrece în România, în viitorul apropiat. Putem avea încredere în corectitudinea și în raţionamentul logic al domnului magistrat Uncheșelu?

Alba neagra cu un apartament ce-i fusese donat soţiei
 
Ȋn 2003, Uncheșelu ratase titularizarea pe postul de profesor de educaţie fizică, obţinând nota 7,80 la proba scrisă. În mai 2004, nu se mai prezintă la examen și primește repartiţie, din oficiu, la şcoala generală „Ioan Grecescu” din Brădeşti, iar un an mai târziu, el se mută cu postul în altă comună, la şcoala generală din Daneţi. Uncheşelu absolvise însă trei facultăţi din cadrul Universităţii Craiova – Educaţie Fizică şi Sport, Ştiinţe Economice şi... Drept. Iar în 2006, sătul de naveta pe care o făcea din Craiova pentru a-i învaţă pe copiii din Daneţi cum se sare la groapa cu nisip, Uncheșelu încearcă să devină magistrat. Pică la admiterea în INM din sesiunea 2006, însă un an mai târziu, consecvent fiind, reușește să treacă examenul. 

Ȋn 2009, Uncheșelu este repartizat procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău. Soţia lui, Uncheșelu Marcela – Alina, era avocat la un cabinet din Craiova, iar împreună cei doi deţineau un apartament de 82,15 mp pe str. Maramureș, nr. 37, bl. C33 din Craiova, cumpărat în 2003. Ȋn același an, Uncheșelu Marcela – Alina primise, ca donaţie, un alt apartament, de 80,60 mp, situat pe str. S. Stoilov, bl. E11, apt. 13. Soţii Uncheșelu mai aveau un Peugeot 207. 

Ȋn octombrie 2010, procurorul Uncheșelu se transferă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, iar soţia îi devine colegă. Pe lângă averea deja dobândită, cei doi își cumpără un autoturism Hyundai Grandeur, an de fabricaţie 2008 și contractează un credit în valoare de 15.000 euro la Unicredit Țiriac (scadent în 2019).
Un an mai târziu, soţii Uncheșelu se mută cu serviciul la Craiova. Din 2 februarie 2011, el este numit procuror la la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar soţia sa – judecător la Judecătoria Craiova. Ȋn februarie 2011, din declaraţia de avere a lui Uncheșelu Jean-Nicolae dispar apartamentul primit, ca donaţie, de soţia lui, dar și veniturile obţinute de aceasta. Ȋn declaraţia de avere depusă de Uncheșelu Marcela Alina o lună mai târziu, în martie 2011, apartamentul încă există, la fel ca și veniturile încasate de ea în anul fiscal anterior. Este prima magie a procurorului Uncheșelu. Ȋnsă nu și ultima...

Apartamente dispărute și niciun bun imobil înstrăinătat

Ȋn 2012, apartamentul „donaţie” reapare, miraculos, și în declaraţia de avere a lui Uncheșelu. Sub el, e trecută și noua achiziţie a familiei, un imobil cumpărat în 2011, având suprafaţa de 87,72 mp. Ba 101 mp, îl contrazice soţia, în declaraţia de avere pe care a depus-o, la rându-i, câteva zile mai târziu. Tot ea mai declară, pe propria răspundere, că apartamentul „donaţie” ar avea nu 80,6 mp, cât susţinuseră cei doi până atunci, ci 90 mp. Mai mult, îm mod ciudat, judecătoarea Uncheșelu declară că primele două apartamente au fost dobândite în 2004, și nu în 2003, așa cum cum se precizase anterior. Declaraţiile celor doi soţi concordă în privinţa datoriilor pe care le au la Unicredit Țiriac: 66.000 de euro, credit contractat în 2011 și scadent la 2026, și, respectiv, 36.000 de euro (aceeași durată a creditului).

Ȋn iunie 2013, magia coboară din nou peste declaraţiile de avere ale familiei Uncheșelu, făcând să dispară definitiv cele două apartamente dobândite în 2003 (sau 2004, dacă îi dăm crezare doamnei judecător). Ȋn declaraţia lui de avere, Uncheșelu nu mai menţionează decât apartamentul cumpărat în 2011, a cărui suprafaţă măsoară acum 98 mp. 


Am putea bănui că cele două proprietăţi au fost vândute, însă procurorul neagă orice tranzacţie, trăgând o liniuţă la categoria „Bunuri imobile înstrăinătate în ultimele 12 luni” din declaraţia de avere. Fără nicio îndoială, familia Uncheșelu trecuse însă printr-un eveniment aducător de bani, pentru că unul dintre credite, cel 36.000 de euro, nu mai apare la categoria „datorii”, semn că el fusese achitat. Oricât ai crede în magie, e greu să accepţi că două apartamente mari, fie ele și în Craiova, valorează împreună doar 36.000 de euro. Şi, dacă ele ar fi fost vândute, iar procurorul Uncheșelu, comiţând, prin omisiune, fals în  declaraţii, nu a menţionat această tranzacţie, unde sunt banii încasaţi? 


Ȋn mai 2014, în urma unui interviu la care a primit calificatul „foarte bine”, Uncheşelu Jean a devenit procuror în structura centrală a DNA. Avea 37 de ani și o vechime de doar 6 ani în magistratură. Ȋn declaraţia de avere depusă în mai anul trecut, în calitate de procuror al DNA, Uncheșelu declara doar apartamentul cumpărat în 2011. De data aceasta, imobilul are o suprafaţă mai mică, de doar 85 mp. Despre cele două apartamente, dispărute în neant, procurorul nu face, nici de această dată, vreo precizare. 
 
E imposibil să rătăcești două imobile sau să te prefaci că nu le-ai fi avut, atunci când completezi declaraţiile de avere. Asta ar rezulta în urma oricărui raţionament logic. Ȋnsă „raţionamentul logic” este fix materia la care Uncheșelu a obţinut doar 53 de puncte din 100, la examenul de admitere în INM din 2006. Prin urmare, putem avea încredere în deducţia lui? Sau în corectitudinea lui?