ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 09 ianuarie: Într-un email trimis pe adresa redacției, reprezentanții lui Dan Adamescu neagă faptul că Mark Gittenstein ar fi fost consilier la Astra Asigurări sau că ar fi primit bani din partea acestei companii.

Știre inițială


O analiză extrem de interesantă asupra evenimentelor din ultima perioadă și asupra dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță, a fost realizată de cei de la inpolitics.ro.

Aceștia susțin că Mark Gitenstein a ajuns să fie deconspirat „drept unul dintre marii șmenari politico-economici care au făcut jocuri de vârf la noi.”

În ultima înregistrare prezentată cu Sebastian Ghiță, acesta „a relatat cum Florian Coldea l-a amenințat pe Victor Ponta, pe atunci premier, că dacă nu o propune pe Laura Kovesi la DNA, se va anula vizita programată cîteva luni mai tîrziu în SUA, unde ar fi urmat să se întîlnească cu Joe Biden și, foarte posibil, cu Barack Obama (lucru care nu s-a mai realizat, din alte motive). Dacă Florian Coldea l-a amenințat pe Ponta cu anularea importantei vizite e limpede că avea legătură directă și acordul persoanelor sau persoanei responsabile dinspre partea americană cu organizarea acesteia. Iar cine a fost acea persoană nu e un secret, s-a scris chiar în presa vremii. E vorba de Mark Gitenstein, fost ambasador pînă în 2012 la București, prieten bun cu Joe Biden și avocat lobbyist de mare calibru pentru giganți americani din domeniul energiei. Cu care Ponta s-a și întîlnit, de altfel, în vizita amintită.”, scrie aceeași sursă.

După terminarea mandatului, în toamna lui 2012, Gitenstein s-a întors în SUA, dar, acolo, din cîte se pare, nu a găsit un post satisfăcător, iar în câteva luni, Gitenstein revine la București și, la câteva zile după numirea lui Kovesi la șefia DNA, tot în aprilie 2013, el este ales în conducerea Fondului Proprietatea, o funcție cu un salariu important chiar după standardele americane.

„Mai mult de atât: la începutul anului următor, în luna ianuarie, fostul ambasador american e numit consilier special al companiei cu capital românesc Astra Asigurări, deținute de Dan Adamescu, pe un salariu de 100.000 de dolari lunar.”, mai scriu cei de la inpolitics.ro.

Anul trecut, fostul general de contraspionaj Aurel Rogojan scria, în Cotidianul, că Mark Gitenstein s-a ocupat cu intervenții directe în Justiție, sugerînd că acestea aveau legătură cu unele afaceri din România ale sale.

„În România mai există cazuri în care pe bază de înscenări judiciare se dau sentințe impuse politic, din așa-zise rațiuni de relații externe, pentru că dau bine ca exemple de combatere a corupției sau, pur și simplu, din adversitate politică și răzbunare personală („Am să pun să fii arestat!”). Domnul D.W.T. știe inside despre intervenții directe, făcute personal în astfel de cazuri, chiar de fostul ambasador Mark Gitenstein. În numele independenței justiției, în numele Departamentului de Stat, pentru succesul afacerilor inițiate în România?” se întreba generalul.

La doar 3-4 săptămîni de la semnarea contractului dintre Gitenstein și Astra, Autoritatea de Supraveghere Financiara plasează compania Astra sub administrare speciala, desemnând compania KPMG Advisory sa gestioneze redresarea financiara a societății.

„Atât de naiv să fi fost Gitenstein încât să fi bătut palma cu un viitor pușcăriaș pentru un mega-contract fără o minimă verificare a actelor firmei?”, se întreabă autorii analizei.

Pe 1 septembrie 2015, senatorul Valer Marian a făcut o foarte interesantă interpelare în Senat pe adresa ministrului Justiției, în care cerea oficial informații despre posibila anchetare penală a lui Gitenstein.

„În data de 26 august 2015 primul ministru Victor Ponta a declarat că Guvernul și Banca Națională a României au sesizat încă din 2013 organele penale cu privire la o fraudă estimată la 500 de milioane de lei produsă la firma Astra Asigurări, considerată cea mai mare societate de asigurări din România, având 1,8 milioane de asigurați și 2,5 milioane de polițe de asigurare valabile. Potrivit informațiilor publice, patronul firmei Astra Asigurări, Dan Adamescu, a fost arestat și trimis în judecată de DNA și condamnat în prima instanță pentru fapte de corupție (dare de mită). Vă solicit să-mi comunicați ce unitate de parchet (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT) instrumentează dosarul având ca obiect frauda de 500 miloane de lei produsă la firma Astra Asigurări, numărul sub care a fost înregistrat acest dosar și stadiul său de soluționare, având în vedere că au trecut doi ani de la sesizarea organelor penale la care face referire primul ministru Victor Ponta și impactul major produs pe piața asigurărilor din România. Totodată, vă solicit să-mi comunicați numele persoanelor cercetate în acest dosar, inclusiv dacă este vizat și principalul consilier al patronului Dan Adamescu, domnul Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la București”.

Afacerile lui Gitenstein în România merg bine, în continuare.

„Să tragem linie și să adunăm:
    – Avem un ex-diplomat american cu relații strînse cu vicepreședintele SUA, capabil să aranjeze sau să anuleze o vizită oficial peste ocean a unui demnitar român.
    – Avem profunde interese materiale în România ale aceluiași diplomat.
    – Avem un demnitar român disperat după asemenea vizită, menită să-l ajute în legitimarea euro-atlantică, din perspectiva campaniei prezidențiale.
    – Avem un puternic șef al serviciilor, în relație strînsă cu ex-diplomatul american, interesat de o anume numire la cîrma DNA.
    – Avem, finalmente, numirea respectivă, urmată de o misterioasă pasivitate a DNA față de activitatea afaceristică ulterioară a ex-diplomatului american, în ciuda semnalelor din presă, din politică și din societatea civilă.”, scriu cei de la inpolitics.ro.