ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul comandant al lagărului politic de la Periprava, colonelul Ion Ficior, a povestit în faţa instanţei versiunea sa despre cum mergeau lucrurile în colonia de muncă în care au murit zeci de deţinuţi, din cauza bătăilor, a foametei sau a bolilor netratate.

Ficior consideră că deţinuţii primeau mâncare decentă, că erau duşi cu avionul dacă se îmbolnăveau şi se jură că nu a bătut pe nimeni. 

Fostul comandant de la Periprava a povestit la propriul proces că i-a tratat pe deţinuţi „ca un om cu frica lui Dumnezeu” şi că deţinuţii primeau mâncare decentă, relatează Pro Tv. Mai mulţi foşti deţinuţi care se aflau în sala de judecată au izbucnit în râs. Ficior a negat toate acuzaţiile şi a considerat că tratamentele aplicate celor închişi acolo nu au fost inumane.

Ficior spune că deţinuţii primeau la micul dejun brânză, iar la prânz două feluri de mâncare. Cei prezenţi care au trăit acele vremuri pe pielea lor au izbucnit în râs.

„Primeau 250 de grame de pâine şi un turtoi, adică mălai fiert. La prânz, o zeamă de arpacaş, iar seara, ca să se odihnească, un surogat de cafea", a spus Cristinel Dumitrescu, fost detinut politic.

In privinţa bătăilor de care au avut parte cei încarceraţi, Ficior are versiunea lui: „Nu mi-am permis niciodată şi mărturisesc şi în faţa lui Dumnezeu că nu am supus detinuţii la rele tratamente".

Un martor l-a contrazis în faţa magistraţilor. „A fugit şi s-a ascuns lângă o baracă şi Ficior a venit pe la spate cu o bâtă şi i-a rupt umărul", a spus Mokar Ianos, fost deţinut politic la închisoarea Periprava.

Ion Ficior a mai explicat că deţinuţii bolnavi primeau medicamente, iar cei în stare gravă erau duşi cu un avion la spital. „Da de unde? Era avionul unităţii, ducea doar cadrele militare sau pe nevestele lor când năşteau", a spus Mokar Ianos.

„Nu-i iert nici în mormânt, nici pe lumea ailaltă", a spus şi Emanoil Mihăilescu, fost deţinut la Periprava.
 
Pe 18 septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmării penale împotriva fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava, colonel (r) Ioan Ficior, pentru săvârşirea infracţiunii de genocid. Era a doua sesizare penală făcută de IICCMER în acea perioadă, după cea depusă în cazul fostului comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu în luna iulie a aceluiaşi an.

Pe 24 octombrie 2013, Parchetul instanţei supreme anunţa că a dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Ficior întrucât în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava.