ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 10:30 Membrii CSM au votat cu unanimitate sesizarea CCR pentru un conflict între puteri în cazul adoptării OUG

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curții Constituțională pentru a constatat existența unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului Penal și al Codului de Procedură Penală.
 
ACTUALIZARE 9:30 Iohannis: Independența justiției - încălcată grav; trebuie să luăm atitudine; primul pas - sesizarea CCR

Independența justiției a fost încălcată grav de Guvern prin adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, care a propus sesizarea CCR în acest caz pentru conflict instituțional.
 
„Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. Este o ofensă adusă justiției. Răspundeți de independența justiției, care a fost încălcată în mod grav. Părerea mea este că trebuie luată atitudine nu doar declarativ (...), ci și instituțional. Îmi imaginez că primul pas este sesizarea CCR, fiindcă este un conflict instituțional între sistemul de justiție și Guvern. Acest lucru vi-l propun, nu vi-l impun", a spus Iohannis, la ședința CSM.
 
Știrea inițială

Marți, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat  că a fost convocată pentru miercuri o ședință de plen pentru a discuta un nou proiect de ordonanță de urgență privind Codul penal și Codul de procedură penală, transmis de Ministerul Justiției, printre noutăți fiind infracțiunea pentru favorizarea infractorului și modificări privind abuzul în serviciu.

„A fost trimis un nou proiect astăzi după-amiază privind ordonanța de urgență de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală asupra căruia s-a solicitat avizul CSM. Lecturând conținutul proiectului de OUG, noutățile ar fi cele referitoare la infracțiunea pentru favorizarea infractorului și câteva modificări cu privire la abuzul în serviciu în ceea ce privește conținutul constitutiv al acestei infracțiuni și cu privire la infracțiunea de conflict de interese", a afirmat marți seară președintele CSM.