Dragoș Pârgaru este avocat definitiv specializat în domeniul dreptului penal. A absolvit studiile de licență și de master ale Facultății de Drept a Universității din București. Ulterior, a urmat studii doctorale, tot în domeniul dreptului penal. Ȋn contextul studiilor doctorale, Dragoș Pârgaru deține, de asemenea, calitatea de colaborator al Facultății de Drept a Universității din București, la disciplinele Drept penal - Partea specială si Criminologie.
 
Ȋn urmă cu câteva ore, Dragoș Pârgaru a postat următorul mesaj pe o rețea de socializare:
 
„Pentru colegii magistrați, colegii auditori de justiție, colegii avocați și pentru studenți, viitorii colegi. 
Pentru cetățenii interesați de starea reală a justiției. 
Pentru oamenii sinceri și deschiși. 
Pentru oamenii inteligenți.

Multe dintre propunerile de modificare a Codurilor sunt niște prostii. Unele sunt complet inutile, altele pot avea efecte negative. Totuși, luând în calcul această premisă, am trei observații în legătură cu starea societății din aceste zile.

1. Da, ăștia exagerează. Dar, în cea mai mare parte, colegii voștri, dragi magistrați, i-au adus în starea asta! Ei mutilează legea pentru că mai întâi ați mutilat-o voi. De ce nu ați ieșit să protestați și când știați că colegii voștri își bat joc de lege? Vreți exemple?

De ce nu ați ieșit public atunci când ați auzit de judecătorul care se laudă cu capetele prinse la cingătoare? Sau de Negulescu, procurorul de la DNA?

Vreți să va arăt numărul impresionant de încheieri în care mi se resping probele enunțându-se, efectiv, numai textul de lege: «administrarea probelor este inutilă». Pentru Dumnezeu, asta e bătaie de joc. Ziceți-mi de ce e inutilă, că eu am prezentat argumente în sensul utilității pe vreo 3 pagini.

De ce nu protestați împotriva colegilor care urlă fără motiv la oameni, inculpați, martori și avocați, în sală?

Să vă povestesc cum administrează procurorii probe și în favoare, și în defavoare? De ce vă faceți că nu știți că nu administrează niciodată în favoare? Iar când îmi admit și mie martori, la o speță din 10, știți cu ce încep audierea? «Lasă că știm noi că v-a zis domnu avocat ce să spuneți! Închisoarea vă paște.»

De ce vă prefaceți că nu ați uitat complet ce înseamnă in dubio pro reo?

De ce nu recunoașteți că voi, judecătorii, când luați o speță nouă, nu plecați de la prezumția de nevinovăție, ci mintea voastră operează cu prezumția (relativă, e adevărat) de vinovăție? Chiar credeți că nu se vede?

Da, e greșit că modifică textul de la probe. Dar știți de ce?

Evident că știți, dar vă prefaceți că nu știți. Știți că există judecători care condamnă motivând exclusiv pe baza raportului de constatare tehnico-științifică întocmit de specialiștii DNA! Știți când mi s-a întâmplat asta ultima data? Acum o lună. Da, nu vă prefaceți că nu știați. Evident că am cerut iar și iar să se facă o nenorocită de expertiză. A fost «considerată inutilă». 5 ani de pușcărie! Exclusiv pe raportul făcut de specialiștii angajați de DNA.
Și să vă mai povestesc cum clientul meu a fost condamnat pentru cumpărare de influență, doar pentru că X a dat de înțeles într-o convorbire cu Y că clientul meu ar fi știut? Chiar dacă X a declarat apoi că clientul meu nu știa? Vreți să știți cum a fost motivat? «Nu avea cum să nu știe.» Dar știm toți că motivul a fost că «e dosar făcut de DNA, cum să dau achitare?». 3 ani de pușcărie.

Hai că vă mai spun una și gata. De ce vă prefaceți că nu știți ce îi împing pe indivizii aștia să modifice textul privitor la studierea dosarului de avocat înainte de judecarea unei măsuri preventive. Cam cât de ipocriți sunteți? Știți foarte bine că le acordați avocaților câteva minute să citească, uneori, zeci de volume. Dar nu-i problemă, ce nevoie au să studieze?, când de fapt știm cu toții că și voi decideți arestarea pe baza lecturii referatului cu propunere și, eventual, maxim, a spicuirii câtorva pagini din dosar.

Da, nu vă mai prefaceți că nu știți. Nu o sa uit niciodată cum, fiind în fața Tribunalului București acum ceva ani, invocam în pledoarie ceva jurisprudență CEDO. Am apucat să menționez o cauză. Una!!! Judecătorul a intervenit: «Hai, domnu avocat, mai lăsați-ne cu CEDO!».

Iar acestea reprezintă un număr infim de exemple.

Nu mă contraziceți. Am ordonanțe și hotărâri. Iar cei care mă cunoașteți știți că țin enorm la profesionalism și la buna-credință în exercitarea profesiei. Așa că veți ști că nu mint. Tocmai de-asta nu mă apuc să fac publice chestiunile acestea după fiecare întâmplare. Dar nu mai pot să tac atunci când văd ipocrizia atingând cote inimaginabile.

Da, ăștia mutilează legea. Dar ei fac asta pentru că primii care au mutilat-o ați fost voi. Avantajul vostru a fost că voi ați făcut-o de la caz la caz, concret, ascuns, fără să fie în văzul lumii, fără să modificați texte de lege. Adică mai perfid. Dar așa, în modul ăsta perfid, aveți colegi care au distrus vieți. Uneori, la propriu, oameni care au murit. Adevărate drame.
 
Provocate de colegii voștri, mici Dumnezei în sala lor. De ce nu ați protestat și împotriva lor?

2. Este absolut josnică maniera în care anumiți magistrați au înțeles să manipuleze sentimental. Profitând de faptul că cititorii nu vor fi citit cele aproximativ 50 de pagini de propuneri de modificare, nici directiva, nici textele actuale, nici cauzele CEDO menționate în documentul cu propuneri, au invocat copii, fetițe de 3 ani, violatori, criminali, desființări de instituții, închiderea instanțelor. Încredere în justiție? Ce vreți voi să apărați? Mă iertați, dragi magistrați, dar voi folosi din nou un argument pe care l-am mai folosit. Ce părere aveți despre avocații care vin în fața voastră cu încercări de manipulări sentimentale? Cam ce le ziceți? Desigur, acum nu vă mai amintiți. Nu ați făcut voi așa ceva niciodată!

3. Sunt fascinat cum am ajuns o țară de fecioare. Nimeni nu se poate imagina în situația inculpatului. Întrebați, vă rog, dragi magistrați, absolut orice fost coleg care a părăsit magistratura: «Cum e?». Aaa, sau prin pierderea statutului de magistrat și-a pierdut, dintr-o dată, orice urmă de rațiune, de inteligență, de umanitate?”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews