ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este acuzat că refuză să-l primească în audiență pe președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic, Octav Bjoza, pentru a discuta mai multe probleme urgente și de interes național, printre care și despre deciziile fostelor Tribunale ale poporului, care au condamnat la moarte multe elite românești din perioada interbelică, susține jurnalista Oana Stănciulescu.

„Sunt indignată să aflu de la domnul Bjoza că a solicitat în două rânduri să se întâlnească cu ministrul Justiției, dar a fost refuzat. I s-a transmis de către secretară și de șefa de cabinet că nu are timp pentru o întâlnire cu președintele AFDPR, care este și secretar de stat în guvernul României, fiind coordonatorul Departamentului care se ocupa de deținuții politic.

Domnului Bjoza i s-a mai transmis să se apuce să scrie și să trimită recipisa la minister. Este inadmisibil ca un fost deținut care și-a sacrificat tinerețea în temnițele și lagărele comuniste să fie tratat în acest fel. Nu cred că așa ceva s-ar putea întâmpla într-o altă țară. Am văzut, de pildă, respectul acordat veteranilor de război de către președintele francez care nu-și începe mandatul înainte să se întâlnească cu eroii Franței. În România, eroii sunt bătaia de joc a autorităților de 27 de ani. O rușine!”, a declarat Oana Stănciulescu pentru DC News.

Reacția lui Octav Bjoza vine după Institutul „Elie Wiesel” a încercat să elimine numele unor personalități ale culturii românești, între care Mircea Vulcănescu, Vintilă Horia, Radu Gyr sau IC Petrescu, pe motiv că au fost condamnați de Tribunalele Poporului, instituite de comuniști imediat după război.

În apărarea acestor personalități s-a ridicat societatea civilă și personalități din zona Academică, argumentând faptul că acele condamnări au fost pur politice, cei în cauză neavând nicio legătură cu „crimele de război” ce li s-au imputat.