ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat luni că legea recursului compensatoriu trebuie înlocuită, însă reticența sa a fost legată de o ordonanță de urgență, adăugând că modificarea se va face prin asumarea răspunderii, cum a anunțat premierul Ludovic Orban, informează Agerpres

„Am spus că această lege trebuie înlocuită, reticența mea a fost legată de ordonanță de urgență, se face, iată, prin asumare de răspundere și am mai adăugat că ea trebuie însoțită de un pachet de măsuri, pachet de măsuri care a fost decis azi de către Biroul Permanent Național al P.N.L. și care va fi aprobat și de către Guvern. De altfel, parte din aceste măsuri au fost aprobate săptămâna trecută printr-un memorandum prin care guvernul s-a angajat să finanțeze posturi suplimentare de 600 de locuri în sistemul de probațiune. Urmează și alte investiții în sistemul penitenciar, astfel încât să îmbunătățim rapid condițiile de detenție și să eliminăm acest subiect de pe agendă prin rezolvarea lui”, a declarat Cătălin Predoiu, luni, într-o intervenție la Digi24.

El a explicat că au fost despărțite măsurile legate de justiție care pot fi luate urgent și desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care depinde de finalizarea unor demersuri aflate încă în derulare.

„Am despărțit în două chestiunile legate de legile justiției, și anume, trei măsuri urgente privind amânarea intrării în vigoare a schemei de pensionare anticipată a magistraților, a trecerii de la complete de doi la trei judecători și a dublării stagiului de învățământ la Institutul Național al Magistraturii (I.N.M.), de la doi, la patru ani, din cauze obiective pe care le-au explicat chiar cei din C.S.M. Acestea, pe de-o parte, pot fi luate urgent, pentru că avem un acord scris, un punct de vedere scris al Consiliului Superior al Magistraturii”, a spus ministrul.

Cătălin Predoiu a arătat că în momentul de față nu poate fi luată o decizie cu privire la soarta S.I.I.J.

„Cea de-a doua măsură foarte importantă, legată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, am spus că nu poate fi luată în acest moment, deci în luna decembrie, pentru că este în curs un proces de consultare a magistraților în sistemul judiciar pe care l-a inițiat Ministerul Justiției și, pe de-o parte, nu avem formal un punct de vedere, un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că încă nici n-am trimis acolo un proiect. (...) Faptul că vom intra să 'operăm' asupra Secției Speciale prin acte normative, evident, nu e niciun dubiu. E în programul de guvernare al P.N.L., a fost reafirmat de către mine la audierile de la Parlament, în urma cărora, de altfel, am obținut votul în comisiile reunite ale Parlamentului, numai că vrem s-o facem ca la carte”, a explicat ministrul Justiției.

Potrivit acestuia, propunerea P.S.D. de abrogare a legii recursului compensatoriu prin vot „nici nu încurcă, nici nu ajută”.

„Este un semn că decizia P.N.L. a fost corectă, este un semn că P.N.L. a preluat inițiativa pe majoritatea temelor de pe agenda publică, este un semn că Guvernul merge în direcția corectă. Este o reacție a P.S.D.-ului, pus în defensivă, care de bunăvoie n-a procedat la astfel de măsuri timp de aproape doi ani de zile, timp în care parlamentarii P.N.L., ai U.S.R., ai P.M.P. și ai altor partide au solicitat sistematic abrogarea sau modificarea parțială a acestei legi. Iată că astăzi, mai mult de nevoie, cred că P.S.D.-ul în discursul public și-a schimbat poziția. Noi ne vedem de drumul nostru, deciziile au fost corecte, se vor aplica etapizat, așa cum se prevede și în programul de guvernare și până la capăt va vedea lumea că ceea ce s-a promis se va face. Nu ne încurcă, nici nu ne ajută, noi ne vedem de drumul nostru și dacă, în acest drum, alții se vor plia sau se vor da la o parte, cu atât mai bine, dar P.N.L. își va duce la îndeplinire aceste măsuri”, a concluzionat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.