ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Aurelian Pavelescu acuză: "Un paradox al Capitalei: marile uzine de dinainte de 1989 (Republica, IMGB, Faur, Tricodava, Frigocom etc.) au dispărut, înghițite de mall-uri, dar aerul din București pute, câteodată, mult mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. Deci, dacă nu mai avem industrie, de unde vine poluarea? Scuza cu noxele provocate de traficul auto, pe care autoritățile o vântură periodic, nu stă în picioare. De obicei, valul de mirosuri lovește cel mai mare oraș al țării între orele 18 și 24, când noaptea valorile de trafic auto sunt și de 200 de ori mai mici decât cele înregistrate în timpul zilei.

De fapt, cauza e la 15 km de București. Dacă te uiți pe orice site care monitorizează calitatea aerului, ai putea crede că în satul Sintești, comuna Vidra din Ilfov, funcționează un gigantic combinat petrochimic. Câteodată, când bate vântul dinspre Sintești, tușește jumătate de București. Fenomenul vântului de Sintești e un secret al lui Polichinelle, îl știu și cetățenii, îl știu și autoritățile. În sat, o minoritate harnică și petrecăreață „reciclează” de zor, prin ardere, cabluri și deșeuri metalice. Afacerea merge, pentru că un kg de cupru se dă cu 30 de lei, plumbul 6 lei, aluminiu 10-12 lei. Numai din gențile de aluminiu ale unei mașini se pot scoate lejer o mie de lei. Și mai profitabilă e eliminarea, tot prin ardere, a diverselor tipuri de deșeuri, de la cele medicale la cele provenite din construcții.

Tratarea unei tone de deșeuri, care, conform normelor legale, costă în jur de 500 euro, în Vidra face doar câțiva litri de motorină. Bombardate de reclamațiile făcute de cetățenii exasperați și revoltați, autoritățile studiază hărți din satelit, lansează drone și aruncă în acțiune patrule ale Gărzii de Mediu și ale jandarmilor. Rezultatele sunt aproape nule, pentru că se vânează efectul, nu cauza. De cele mai multe ori, jandarmii prind oameni amărâți, deseori analfabeți, care refuză să spună de unde au luat deșeurile. Dar acestea au fost transportate acolo legal.

În Sintești, o localitate cu 3.000 de locuitori, există nu mai puțin de 120 de firme de reciclare a deșeurilor. În loc să alerge fără rost pe câmpuri, autoritățile ar trebui să verifice dacă aceste firme au dotări tehnice și personal calificat pentru tratarea deșeurilor pe care le primesc. Cum ar veni "Follow the money!” Soluția asta s-a aplicat cu succes în cazuri similare. De exemplu, acum zece, cinsprezece ani, prin marile orașe dispăreau capacele de canal din fontă. Noaptea, băieți echipați cu cârlige speciale, săltau și aruncau în cinci secunde capacul în căruță. Cetățenii își rupeau picioarele prin gurile de canal neacoperite, șoferii își distrugeau mașinile, iar poliția făcea degeaba pânde.

Până la urmă, li s-a interzis centrelor de reciclare să primească capace de canal, saboți de frână aparținând CFR-ului, bucăți de șină și alte materiale dacă nu aveau acte de proveniență. Acum, ar trebui verificați cei care câștigă mii și mii de euro din așa-zise reciclări, nu cei care, pentru 50 de lei, păzesc un foc.", conchide Aurelian Pavelescu.
 
Potrivit locuitorilor și unor ONG-uri este afectată sănătatea a peste 600.000 de români iar mirosul pestilențial se simte uneori până și la Piața Unirii, pe lângă Berceni, șoseaua Giurgiului și, de fapt, tot sectorul 4. Alte localități afectate: Vidra, Berceni, Jilava, 1 Decembrie, Adunații - Copaceni, Călugăreni și Măgurele. Probabil primarii din aceste zonă, în frunte cu Daniel Băluță, și-au făcut extirpare de organ olfactiv, după cum glumesc vidanjorii... Vom reveni!