ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a admis, luni, sesizările formulate de USR, PNL și de președintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală, din cauză că Parlamentul nu și-a exercitat obligația de a efectua toate corelările textelor din Codurile Penale cu deciziile Curții Constituționale, informează Agerpres

Judecătorii constituționali reușiseră să încheie deja pe 11 iulie dezbaterile asupra acestor sesizări, însă au amânat luarea unei decizii, afirmă surse din C.C.R.

Sesizările se referă la Legea pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, precum și a Legii 78/2000 pentru prevenirea și sancționarea faptelor de corupție, dar și la Legea pentru modificarea și completarea Legii 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum și pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
 
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, în ansamblul ei, este neconstituțională. Curtea a reținut în esență că, în cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr.633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare și nu a transpus toate deciziile Curții Constituționale prin care s-a constatat, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, neconstituționalitatea unor norme de procedură penală. Prin aceste motive, Curtea a constatat că legea supusă controlului încalcă art.147 alin.(2) din Constituție. 

Deciziile sunt definitive și general obligatorii și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, se arată într-un comunicat emis luni de C.C.R. 

Președintele Klaus Iohannis a salutat luni decizia Curții Constituționale, opinând că „modificările aduse legislației penale de către coaliția de guvernare sunt nocive și contrare” Constituției. Acesta solicită Parlamentului României să respingă modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor operate deja în legile justiției de actuala guvernare. Klaus Iohannis cere coaliției PSD-ALDE să abandoneze „pretinsa reformă” în domeniul penal și să transpună de urgență în legislație prevederile „Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României”, inițiat de președinte și considerat ca o reflectare a votului dat de cetățeni la referendumul consultativ din 26 mai.

„Decizia pronunțată astăzi de către Curtea Constituțională, prin care s-a constatat neconstituționalitatea legilor de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală, sancționează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliției PSD-ALDE. Această soluție arată, o dată în plus, că modificările aduse legislației penale de către coaliția de guvernare sunt nocive și contrare Legii fundamentale.

Adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar și societatea civilă, modificările asupra legislației penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul și să încurajeze fenomenul infracțional.

În acest context, în care cele două legi au fost invalidate succesiv de către Curtea Constituțională, solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiției, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranței cetățeanului”, se arată într-un comunicat emis luni de Administrația Prezidențială

Și Raluca Turcan, liderul deputaților P.N.L., a reacționat luni la decizia Curții Constituționale privind codurile penale, pe care le consideră neconstituționale, iar cei care le-au votat ar trebui să se retragă din viața publică, în opinia reprezentantei liberalilor.

„Codurile Penale sunt neconstituționale. Toți cei care le-au votat nu au ce căuta în viața publică. Nu au legitimitatea să poarte insigna de parlamentar. Astăzi, se vede că opoziția nu a stat degeaba. Am ales să mergem pe calea dreaptă și am avut câștig de cauză alături de milioanele de români care au ieșit la vot în 26 mai. Vom lupta în Parlament să îndreptăm grozăviile făcute de Iordache, Nicolicea și Șerban Nicolae. Niciunul dintre ei nu ar mai trebui să fie la comisiile de specialitate sau la votul final! Și-au demonstrat incompetența și ar fi trebuit să înțeleagă că prin acțiunile lor au „cangrenat” justiția și au „paralizat” forțele de ordine și siguranță. Parțial au reușit să nimicească statul de drept și să umilească pe toți românii cinstiți care așteptau de la stat dreptate și siguranță în momente de cumpănă”, se arată într-o declarație a Ralucăi Turcan postată luni pe pagina de social media a Partidului Național Liberal.

Uniunea „Salvați România”, care a sesizat la rândul său amendamente de neconstituționalitate privind modificările codurilor penale făcute de Parlament, a solicitat luni coaliției PSD-ALDE să renunțe la actualele propuneri legislative și să demareze o procedură parlamentară „de amendare a Codurilor penale, cu larga consultare a reprezentanților magistraților și a societății civile”.

„Al doilea verdict de neconstituționalitate dat de CCR pe modificările aduse Codurilor penale arată nu doar că USR a avut dreptate când a criticat proiectele creionate de Florin Iordache la comanda lui Liviu Dragnea și a celorlalți penali din PSD-ALDE, ci și că se impune renunțarea la actualele propuneri legislative. Necesitatea renunțării la modificările menite să îndulcească politica penală a statului român, inclusiv prin dezincriminarea totală sau parțială a unor infracțiuni și eliberarea înainte de termen a condamnaților, chiar și a celor care au comis violuri și crime, este cu atât mai evidentă astăzi, în contextul tragediei de la Caracal și a disfuncționalităților evidente înregistrate în funcționarea instituțiilor cu rol în apărarea cetățenilor.

Uniunea Salvați România cere coaliției PSD-ALDE să renunțe la proiectele nocive creionate de Florin Iordache și să accepte demararea unei proceduri parlamentare corecte de amendare a Codurilor penale, cu larga consultare a reprezentanților magistraților și a societății civile.

Al doilea verdict de neconstituționalitate pe modificările aduse Codurilor penale este cu atât mai semnificativ cu cât majoritatea PSD-ALDE a vrut să preia modificările într-o ordonanță de urgență, ordonanță care ar fi intrat imediat în vigoare. Cu alte cuvinte, toate aceste modificări declarate astăzi ca fiind neconforme cu Legea fundamentală, inclusiv cele referitoare la reducerea termenelor de prescripție și la dezincriminarea unor infracțiuni, ar fi intrat imediat în vigoare, fără să mai fie supuse testului de constituționalitate”, a transmis USR luni într-un comunicat de presă.