ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege prevede că formatul tipărit al Monitorului Oficial al României va fi pus la dispoziția tuturor utilizatorilor contra cost, în timp ce formatul electronic va fi gratuit.

Formatul electronic al Monitorului Oficial este pus în prezent la dispoziție gratuit 10 zile de la apariția actului, iar sumarele monitoarelor în care sunt prevăzute și actele publicate se regăsesc deja permanent în cadrul produsului gratuit aflat pe pagina de internet a regiei.

Guvernul nu a susținut proiectul argumentând că aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar putea avea impact negativ asupra veniturilor regiei și ar putea conduce la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor acesteia, în condițiile în care piața produselor tipărite a scăzut permanent, scrie Profit.ro

"Regia își desfășoară întreaga activitate numai din fonduri proprii, iar forma tipărită (abonamentele pe format hârtie) are un impact economic redus, deoarece interesul s-a diminuat constant ca urmare a evoluției tehnologice (informația electronică). Astfel există impact bugetar în condițiile în care numărul personalului rămâne neschimbat. Sunt acte normative cu caracter special care dispun în mod expres obligații în sarcina regiei și care determină imposibilitatea reducerii resurselor umane specializate în domeniu (ex. obligațiile ce derivă din Constituția României, art.78, art.100, art.108, art.115, art.147)", afirmă Executivul.

Proiectul de lege va fi suspus și dezbaterii Camerei Deputaților, care este forul decizional pentru aceste prevederi.