ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe lângă salariu și celelalte drepturi indexate, instrumentistului sibian Daniel Luca îi vor trebui plătite daune morale de 50.000 de lei de către Filarmonica de Stat Sibiu, a cărui conducere l-a concediat în mod abuziv, a stabilit Tribunalul Sibiu într-o hotărâre dată publicității miercuri, informează Turnul Sfatului.

Daniel Luca face parte dintre zecile de instrumentiști care protestează de anul trecut împotriva a ceea ce sindicaliștii din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu denunță a fi un management abuziv și discreționar. Angajat în cadrul instituției de la Sibiu din 2005, la începutul acestui an Daniel Luca a fost chemat în fața comisiei disciplinare din cadrul Filarmonicii Sibiu în baza unui referat în care era acuzat că vorbește în timpul repetițiilor. Urmarea a fost că, pe 19 ianuarie 2024, lui Daniel Luca i-a fost desfăcut contractul de muncă pe motive disciplinare.

A contestat sancțiunea în instanță, iar Tribunalul Sibiu, unde speța s-a judecat pe fond, i-a dat dreptate. Pe lângă daunele morale, Filarmonica va trebui să achite și 4.000 de lei cheltuieli de judecată. Hotărârea poate fi atacată prin apel în termen de zece zile de la comunicare. Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, nu a dorit să comenteze situația.


Nu este primul proces pe care Filarmonica de Stat Sibiu îl pierde fiind acuzată de concedieri abuzive. Dar este primul în care se acordă daune morale atât de mari. „În celelalte procese, daunele morale stabilite de instanță au fost de 10.000 de lei”, arată Monica Florescu, lidera sindicatului din cadrul Filarmonicii.

Tensiunile din cadrul instituției de cultură din Sibiu au dus inclusiv la anulări intempestive de concerte, stârnind supărarea spectatorilor. Disensiunile au ajuns la un nivel în care între cele două tabere – sindicaliștii și, respectiv, managementul instituției alături de ceilalți angajați ai instituției – nu mai există comunicare în direcția reconcilierii. Integral la Turnul Sfatului.