ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul UDMR Attila Varga a primit aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României, anunța Agerpres.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) atrage atenția într-un comunicat că Attila Varga "nu este magistrat și nu a judecat vreodată o speță". 

"Ne întrebăm cum anume va putea Attila Varga să judece spețe foarte complexe în domeniul dreptului constituțional de vreme ce domnia sa nu a văzut o sală de judecată în ultimul sfert de secol și nu are cunoștințe elementare despre activitatea unui judecător?", afirmă ADEC.

În 2011, Attila Varga susținea că termenul "național" din Constituția României este depășit și că stă în calea drepturilor minorităților naționale. "Termenul de stat national ne da oarecum ideea de exclusivism etnic din partea majoritatiii”, a comentat reprezentantul UDMR.

Varga este și un activist al autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. „Consider că autonomia reprezintă o modalitate de rezolvare a diferitelor tensiuni etnice și are la bază principiul subsidiarității. Autonomia nu este străină de sistemul nostru constituțional, ci este o formă mai eficientă de organizare a puterii în stat’, a spus deputatul UDMR.

În consecință, ADEC consideră "ridicolă" numirea lui Varga în această funcție.