ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn seara zilei de 15 iulie 1998, omul de afaceri Mihai Ionescu a fost împușcat în propria mașină, cu patru gloanțe de calibru 7,65 trase de aproape. A fost o execuție la comandă. Au trecut 18 ani de atunci, timp în care crima a rămas cu „autor necunoscut”.

Ieri, anchetatorii au anunțat că Alexandru Găină (foto), fiul unui fost colonel din Ministerul de Interne, este principalul suspect în acest asasinat, existând indicii că el ar fi acționat la comandă. 

Anchetat pentru viol, în stare de libertate

Colonelul Constantin Gaină, tatăl lui Alexandru Constantin Gaină, s-a ocupat, înainte de 1989, cu încadrarea ofițerilor acoperiți în aparatul de informații externe al Securității Statului. Victima, Mihai Ionescu, fusese la rându-i, (cel puțin) înainte de 1989, informator al DIE. 

După Revoluție, Ionescu s-a apucat de afaceri, iar colonelul Găină a activat în Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI) a Ministerului de Interne.

Ȋn 1998, când a fost comisă crima în care el e acum principalul suspect, Alexandru Găină avea 24 de ani. Imediat apoi, el avea să intre în colimatorul poliției, prin lungul șir de infracțiuni săvârșite. Furturi de autoturisme de lux, fals privind identitatea și fals în declarații, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului, trafic de stupefiante și viol. 

Ȋn șapte dintre dosare, investigațiile erau efectuate chiar de către Serviciul Cercetări Penale al Poliției Capitalei. La 22 noiembrie 1999, Găină a fost arestat preventiv, însă după trei luni Tribunalul București a dispus cercetarea lui în stare de libertate. 

Câteva luni mai târziu, în mai 2000, Alexandru Găină a fost acuzat că a violat o tânără din București, Tatiana B.. La 25 mai 2000, el a fost adus de polițiștii de la IPJ Ilfov la Parchetul Judecătoriei Buftea, însă procurorii au dispus cercetarea lui în stare de libertate, pentru că „a solicitat verificarea unor probe pe care le-a adus în apărarea sa”.

1 an și 10 luni pedeapsă, pentru nenorocirea unei vieți 

Liber și neliniștit, el și-a continuat activitatea infracțională. Ȋn 9 noiembrie 2000, conducând o mașină furată, Găină a provocat un grav accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu din județul Constanța. A pierdut controlul volanului, a izbit mașina de un copac, iar pasagera de pe locul din dreapta, Janina Panait, a fost grav rănită, rămânând paralizată, la doar 23 de ani.  

Ȋn martie 2001, Judecătoria sectorului 2 a dispus încetarea procesului în care Găină era judecat pentru mai multe infracțiuni de furt, motivând că faptele comise de el în perioada 1991-1994 s-au prescris.

La 19 martie 2001, sub presiunea mass-media și a familiei victimei Janina Panait, procurorii Parchetului Tribunalului Constanța au emis mandat de arestare pe numele lui Alexandru Găină, sub acuzațiile de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. El a fost trimis în judecată și condamnat de prima instanță la 3 ani și șase luni de închisoare. După repetate recuzări ale completului de judecată, procesul a fost strămutat la Judecătoria Huși (!) care, prin sentința penală 270/24.05.2002, a redus  pedeapsa la 1 an și 10 luni închisoare. Procurorii au făcut apel, însă decizia de pseudo-condamnare a lui Găină a devenit definitivă prin decizia penală 105/16.02.2006 (!) a Curții de Apel Iași. Cum Găină fusese arestat în martie 2001, la 27 iunie 2002, după executarea a 2/3 din pedeapsă, el a fost pus în libertate.
 
3 ani de închisoare pentru trafic de droguri

După doar câteva luni petrecute în libertate, la 21 noiembrie 2002, în urma unei descinderi efectuate de trupele SIAS într-un hotel de patru stele din Sinaia, Alexandru Găină a fost reținut, alături de alți doi indivizi, cunoscuți în lumea interlopă constănțeană ca traficanți de mașini și de droguri. Ȋn camera lor de hotel au fost găsite 15 grame de cocaină, alte trei doze pe care le consumau, dar și 2.000 de dolari și 2.500.000 de lei vechi, bani care îi aparțineau lui Găină. Din mașina aflată în parcarea hotelului, o Toyota Land Cruiser cu număr de înmatriculare B-01-SIE (!), au fost confiscate alte 35 de grame de cocaină. La percheziția efectuată la ultimul domiciuliu cunoscut al lui Găină, anchetatorii au mai gasit acte în alb pentru mașinile furate, dar și muniție.

Prin Sentința penală 48/12.02.2003 a Tribunalului Prahova (definitivă prin decizia penală 1666/25.03.2004 a Înaltei Curți de Casație și Justiție), Alexandru Găină a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de droguri.
La 4 mai 2005, Judecătoria Buftea a încheiat cecetarea judecătorească și în dosarul în care Găină fusese acuzat de viol, condamnându-l la alți 4 ani de închisoare. Hotărârea a rămas definitivă prin decizia penală 744/10.05.2007 a Curții de Apel București. 

Ȋn mai 2007, Găină a făcut cerere pentru contopirea pedepselor, iar Tribunalul București i-a admis-o, dispunând ca, pentru comiterea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului, trafic de droguri și viol, Găină se execute doar pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, din care i-a fost scăzută perioada de arest: de la 19.03.2001 la 27.06.2002 și de la 21.11.2002 la 22.11.2005.

La 23 martie 2008, Judecătoria Buftea „constată executată integral pedeapsa de 4 ani închisoare”.
De atunci, măcar în teorie, Găină s-a cumințit, singurele lui abateri fiind sancționate cu niște amenzi contravenționale. Băiatul colonelului de la DGIPI  intrase în anonimat. Până ieri, când anchetatorii au anunțat că „există probe potrivit cărora Alexandru Găină l-ar fi împușcat pe afaceristul Mihai Ionescu la comandă, în condițiile unor împrumuturi pe care mai mulți italieni le datorau celui decedat”. Alexandru Găină va fi adus astăzi în fața judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.

Despre tatăl său, colonelul Constantin Găină, unii susțin că ar fi decedat în anul 2005. Alte surse acreditează 2008 ca dată a morții. Ȋnsă, la cum arată recenta răsturnare de situație din dosarul crimei de pe strada Mieilor, e ca cum și colonelul ar fi plecat dintre noi alaltăieri...