ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Gabriela Baltag, membră a CSM, susține că modificările legilor Justiției, spunând că nu există prevederi în pachetul legislativ care să îngrădească sistemul judiciar.

„Nu aș vrea să analizez declarațiile domniei sale. Regretabil este că s-au făcut pe holul CSM și pare că ăsta este adevărul. Am pretenția când vorbești de independența magistraților, să indici măcar un text de lege. 

În pachetul de legi nu există nicio prevedere, nu am găsit niciun text de lege care să aducă o îngrădire a sistemului judiciar. Constituția vorbește despre principiul care guvernează activitatea procurorilor, este și controlul ierarhic” a spus Gabriela Baltag pentru Antena 3.

Baltag spune că este de acord inițiativa înființării unei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. 

„Salut această inițiativă. Nu o dată și nu de puțin timp aflam că judecătorii simt o presiune asupra lor, venită dintr-o anumită parte a sistemului judiciar. 

Nu sunt numai cazuri izolate. Ca să nu vă spun câte memorii însoțite de documente au venit spre noi, care prezentau presiunile făcute asupra judecătorilor din materie penală” a explicat Gabriela Baltag.
 
Reacția Gabrielei Baltag vine după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr a criticat modificările făcute în Parlament la legile Justiției.  

Augustin Lazăr spune că a hărțui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i amenința cu răspunderi juridice disproporționate față de eventualele greșeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliție și instanțe judecătorești, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, așa cum este Ministerul Justiției, condus de un ministru al justiției numit politic și cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept. 

Gabriela Baltag a fost unul dintre membrii CSM care au fost a pledat în Consiliu pentru un aviz favorabil, alături de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cei doi membri din societatea civilă și alți doi  judecători: Nicoleta Țînt și Lia Savonea. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, la începutul lunii noimebrie, proiectului de modificare a legilor justiției care a fost asumat de asumat de coaliția PSD-ALDE în Parlament. 

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi după  dezbatere care a durat aproximativ trei ore. Un număr de 11 magistrați au votat pentru avizarea negativă a inițiativei legislative care vizează sistemul judiciari. Avizul CSM este consultativ.