În ultimii ani, în România justiția a ajuns să fie făcută mai mult în mass-media, iar dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție nu prea au mai fost respectate.

Lăcrimioara Axinte, judecătoarea la Tribunalul din Botoșani, a vorbit într-un interviu site-ul Lumea Justiției despre problemele reale ale sistemului de justiție și despre modul în care sunt supuși presiunilor SRI și DNA judecătorii.

Președinta Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Botoșani, spune că toate aceste lucruri se întâmplă pentru a da sentințe favorabile DNA.

„Am identificat aceste lucruri ca disfunctionalitati ale institutiilor care fac parte din autoritatea judecatoreasca, iar primul pas pentru corectarea acestora este recunoasterea lor.  Eu sper si cred ca membrii CSM, care vor fi alesi ca reprezentanti ai procurorilor, vor recunoaste ca aceste lucruri nu sunt nici normale si nici legale si ca vor avea suficienta vointa sa sanctioneze pe cei care nu respecta dreptul partilor la un proces echitabil. Sunt de parere insa ca este nevoie sa discutam serios in Plenul CSM daca este respectat dreptul la un proces echitabil si prezumtia de nevinovatie prin publicarea pe site-urile Parchetelor a unor comunicate de presa, in care persoanele cercetate sunt indicate cu nume si prenume, iar faptele sunt descrise in amanunt. Si toate acestea sunt aduse la cunostinta publica desi urmarirea penala nu este publica, pe cand instantele nu dau niciodata comunicate de presa despre hotararile pronuntate, nu publica pe portalul instantelor nici macar hotarari penale definitive, desi judecata este publica. Ca sa nu mai spun de faptul ca ajung in presa declaratii de martori, luate in cursul urmaririi penale, desi despre acestea nu cunoaste nimic nici macar suspectul sau inculpatul.S-a perpetuat si permis, cu buna stiinta, cred eu, scurgerea unor asemenea informatii in presa, cu scopul ca opinia publica sa-si formeze convingerea ca persoana cercetata este vinovata, desi inca nu exista nicio hotarare penala care sa o fi declarat astfel”, a spus Lăcrimioara Axinte pentru Lumea Justiției.

Aceasta a vorbit și despre posibila implicare a SRI în actul de justiție prin urmărirea judecătorilor care dau sentințe în dosarele instrumentate de DNA.

„Asociatiile profesionale ale magistratilor au cerut CSM si Presedintelui Romaniei, in calitate de presedinte al CSAT, sa clarifice daca exista ofiteri acoperiti, informatori sau colaboratori in randul magistratilor, dar CSM-ul nu a sustinut acest demers, iar Presedintia Romaniei ne-a expediat printr-un comunicat de presa, care nu a clarificat absolut nimic. Daca luam in considerare presupunerea ca in Serviciile de Informatii sunt oameni inteligenti, atunci eu as putea sa cred ca mai degraba afirmatiile generalului sunt o intoxicare voluntara, decat ca ar reprezenta o gafa monumentala. Si cred mai degraba ca este o intoxicare cu scopul vadit de a atentiona judecatorii din penal sa pronunte doar hotarari de condamnare in procesele instrumentate de DNA, pentru ca sunt urmariti de SRI. Nu exclud insa ca este posibil si sa fie adevarate afirmatiile citate, iar aceste lucruri vor trebui obligatoriu clarificate de noul CSM”, a mai spus judecătoarea.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews