ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plângerea vizează o presupusă faptă de trafic de influență, după ce fostul ambasador SUA ar fi intervenit pe lângă fostul președinte Traian Băsescu și pe lângă fostul premier Emil Boc, pentru favorizarea unei firme.

Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiției, a depus o plângere la DNA pe numele fostului ambasador SUA în România, Mark Gitenstein, în cadrul acesteia, Mocanu solicitând ca Hillary Clinton, Traian Băsescu și Emil Boc să fie audiați ca martori.

„Constatând din stenogramele WikiLeaks că domnul fost ambasador al Statelor Unite se presupune a fi comis o faptă de trafic de influență, am formulat un denunț penal împotriva domniei sale. Ambasadorii au obligațiile prevăzute de legislația statelor în care funcționează. Și împotriva domnului Klemm s-a depus o plângere penală, iar DNA a considerat că poate fi analizată pe fond și s-a constat, pe fond, că acea faptă nu a existat”, a spus Mocanu, la ieșirea din sediul DNA.

Ingrid Mocanu a spus că este vorba despre o firmă pentru care fostul ambasador al SUA la București ar fi intervenit „la cel mai înalt nivel”.

„Din stenogramele WikiLeaks a reieșit că domnul ambasador a intervenit la cel mai înalt nivel în stat, la domnul Boc și la domnul Băsescu, pentru a rezolva un contract la Fondul Proprietatea, adică să nu aibă probleme o societate comercială și să se semneze contractul în condițiile pe care le dorea acea societatea. Ulterior, domnia sa a lucrat chiar în strânsă conexiune cu acea societate. Apreciez că fapta respectivă constituie elementele infracțiunii de trafic de influență”, a precizat fostul director din Ministerul Justiției.

Sursa citată a precizat că Hillary Clinton este una dintre destinatarele acelor informații, motiv pentru care a cerut ca ea să fie audiată în acest dosar.

„Am propus-o ca martor și pe domnia sa. L-am propus ca martor și pe domnul Băsescu și pe domnul Boc. Domniile lor vor spune dacă sunt adevărate sau nu. Stenograma este însușită și de un alt angajat al Ambasadei SUA din acea perioadă. Și pe acesta l-am citat. Domnia sa poate să spună dacă stenograma este reală sau nu”, a conchis Mocanu.

La finalul lunii martie 2017, Ingrid Mocanu a fost chemată la DNA pentru a i se aduce învinuirile într-un nou dosar, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile acordate referitor la un teren din Capitală.

Ea a fost reținută, în martie 2015, într-un alt dosar privind ANRP, ea fiind suspectată că a participat, alături de alți membri al Comisiei ANRP, la acordarea unor despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro.