ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Dragomir Daniel, acuzat de săvârșirea  infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată, și instigare la violarea secretului corespondenței.

Dragomir Daniel este colonel în rezervă, fost șef în Direcția de Combatere a Terorismului din cadrul SRI. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA în ianuarie 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, folosire de informații nedestinate publicității, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii și uz de fals.

Procurorii DIICOT spun acesta a fost și motivul pentru care el urmărea „denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată” și că, în acest scop, a intrat în legătură cu D.Z., un reprezentant al companiei israeliene „Black Cube”, suspect și el în acest dosar, „căruia i-a împărtășit strategia sa și scopul urmărit”. 

La 1 februarie și 16 martie 2016, fostul ofițer SRI s-a întâlnit în București cu D.Z., cu care a discutat „atât despre contextul și necesitatea operațiunii, scopul și presupusele persoane care stau în spatele operațiunii și care sunt interesate de reușita acesteia, cât și despre natura și toate condițiile concrete ale operațiunilor investigative, informative și intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea și obținerea corespondenței electronice ale țintelor), negocierea și stabilirea bugetului, plata operațiunii și comisionul de succes, precum și modalitatea de diseminare în media internațională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”, se precizează în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Dragomir Daniel.

Operațiunea pusă la cale de cei doi avea și un nume: „Tornado”. În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a lui Dragomir, de demarare a operațiunii, din dispoziția suspecților D.Z. și A.Y. și sub coordonarea directa a suspectului G.F., Geclowicz David (inculpat în dosar), fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic, în repetate rânduri, persoane apropiate șefei DNA, și în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), a reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail.

Geclowicz David a pus apoi aceste la dispoziția lui Weiner Ron (inculpat și el în dosar), care apoi a accesat fără drept conturile de e-mai a trei persoane, prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor și parolelor de autentificare obținute și deținute ca urmare a falsului informatic). Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein (inculpat în dosar).

Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29 martie – 2 aprilie 2016, la un hotel de pe raza municipiului București. 

Pentru că la 2 aprilie Weiner Ron și Geclowicz David au fost reținuți de poliție, Yossi Barkshtein, care sosise în România în dimineața aceleiași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale compromise. Aflând de depistarea făcută de autoritățile judiciare române, Yossi Barkshtein a părăsit teritoriul României în după-amiaza aceleiași zile, pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, iar la scurt timp a luat  avionul către Londra.

Acțiunea de prinderea și de probare a infracțiunilor comise de fostul ofițer SRI în dosarul Black Cube a fost efectuată de procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO și de la Poliția Capitalei - Serviciul Grupări Infracționale Violente. „Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul infomativ din partea Serviciului Român de Informații”, se spune în comunicatul de presă al DIICOT.