ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un mic orășel din Botoșani a ajuns în topul localităților din România cu cei mai mulți oameni interceptați de anchetatori timp de 5 ani. Și nu doar atât - localitatea Săveni mai marchează un record: judecătorii au admis toate cererile făcute de procurori în această perioadă. Cifrele apar pe o listă a publicată de un avocat clujean, anunță Digi 24.

„N-am primit o astfel de informare că aș fi ascultat, dar sunt convins că de foarte mult timp sunt ascultat”, spune Relu Târzioru, primarul orașului Săveni.

Nu a fost cerere pentru emiterea unui mandat de interceptare care să nu fi fost aprobată la Săveni între anii 2010-2015. Cel puțin asta susține un avocat clujean care a făcut publică o listă cu numărul de astfel de mandate emise de fiecare instanță din țară.

„259 de mandate - dacă se referă la orașul Săveni - nu că sunt multe, înseamnă că e ascultată cam toată populația activă din zonă, prin faptul că avem aproape 2.000 de elevi, mare parte din populația activă este plecată peste hotare. Se duc foarte multe fonduri în astfel de investigații, deși în ultimii ani n-am văzut să iasă un dosar important sau inedit în zona orașului Săveni”, spune primarul localității.

Primarul orașului are o explicație pentru numărul mare de mandate de interceptare: localitatea e aproape de frontierele cu Ucraina și Republica Moldova, terenul de acțiune al traficanților de țigări. Alte probleme nu ar fi, mai spune edilul.

„Pe siguranță națională n-au fost probleme niciodată, nu avem petrol în zonă, nu avem droguri în zonă, e o zonă liniștită”, spune primarul Relu Târzioru.

Datele privind mandatele de interceptare aprobate între anii 2010-2015 au fost publicate de un avocat clujean. Potrivit documentului, Tribunalul Galați ar deține recordul național la avizarea interceptărilor telefonice: au fost aprobate, în medie, aproximativ 600 de cereri de interceptare pe an. Președintele Tribunalului a cerut o analiză pentru a confirma sau infirma aceste date.