ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri. În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.
 
Mai departe, Ordonanța de urgență absolvă Guvernul Sorin Grindeanu ce nu ar putea să fie anchetat de procurori în cazul în care prin prezenta Ordonață l-ar favoriza pe președintele PSD, Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, printre altele. Mai mult, sancțiunea de neglijență în serviciu este anulată de noua formă, potrivit Evenimentul Zilei.
 
În text se precizează și că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Rezumat:

- abuzul în serviciu e infracțiune doar dacă paguba materială depășește 200.000 de lei (pragul nu exista în vechea formă, iar prejudiciul în dosarul lui Liviu Dragnea este de circa 100.000)
- pedeapsa pentru abuz în serviciu scade de la maxim 7 ani la maxim 3 ani sau amendă
- favorizarea făptuitorului nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative
- Modificările intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Au intrat deja în vigoare doar modificările la Codul de procedură penală. În cele 10 zile, Ordonanța poate fi atacată la CCR.
 
MODIFICĂRILE LA CODUL PENAL
Infracțiunea de favorizare a făptuitorului (articol 269)
 
Textul vechi: 
(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârșită de autor.
(3) Favorizarea săvârșită de un membru de familie nu se pedepsește.
Prima modificare: „Favorizarea săvârșită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepsește”
 
A doua modificare: Se introduce un nou alineat, alineatul 4: Dispozițiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative
 
Prin acest ultim alineat introdus, Guvernul Sorin Grindeanu nu ar putea să fie anchetat de procurori în cazul în care prin prezenta Ordonață de Urgență l-ar favoriza pe președintele PSD, Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, printre altele.
 
Infracțiunea de abuz în serviciu (articol 297)
 
Textul vechi:
(1)Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.*)
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îngrădește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA
 
Textul nou:
1. Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unei dispoziții exprese dintr-o lege sau o Ordonanță a Guvernului, sa nu îndeplinește un act prevăzut în dispozițiile exprese dintr-o lege sau o ordonanta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă
2. Fapta funcționarului public care, în exercitarea serviciului, îngrădește exerctiarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
Se introduce un alineat nou: "Dispozițiile alin. 1 și alin. 2 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative"
 
Infracțiunea de neglijență în serviciu se abrogă.
 
Ce prevede fostul articol 298 din Codul Penal:
 
Neglijența în serviciu
Încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
 
Definiția conflictului de interese (articol 301)
 
Varianta veche: 
(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
 (2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.
Varianta nouă: se elimină sintagma "sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură"
 
CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ
 
Articolul 290, privind Denunțul, se modifică prin introducerea unui alineat nou: "Denunțul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei prevăzute de legea penală".
 
Denunțul
(1) Denunțul este încunoștințarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârșirea unei infracțiuni.
(2) Denunțul se poate face numai personal, dispozițiile art. 289 alin. (2), (4)-(6) și (8)-(10) aplicându-se în mod corespunzător.

La această situație s-a ajuns după ce Guvernul a adoptat marți seara un proiect de lege privind grațierea unor pedepse, în timp ce pentru modificarea Codurilor penale s-a ales varianta Ordonanței de Urgență

Această decizie politică a provocat proteste de stradă în toată țara, iar în București s-au strâns aproximativ 20.000 de oameni în numai câteva ore, conchide Evenimentul Zilei. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews