Inspecția Judiciară a transmis miercuri, 2 octombrie, că a exercitat acțiunea disciplinară față de Ovidiu Popescu, procurorul care a întârziat până a doua zi executarea mandatului de percheziție la casa lui Gheorghe Dincă, ținând pe loc intervenția Poliției care ar fi putut-o salva pe Alexandra Măceșanu, minora dispărută pe 25 iulie la Caracal. Acțiunea a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a C.S.M., care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului Ovidiu Popescu.

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Popescu Cristian Ovidiu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Inspectorii de caz au reținut că procurorul a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în imobilul numitului Dincă Gheorghe cu mandat de percheziție, anterior orei 6 00 . 

S-a constatat că urmărirea penală s-a desfășurat fără coerență, informațiile au fost colectate disparat, procurorul nu a impus comunicarea într-o singură direcție. Informațiile au fost disipate, iar necoroborarea lor a condus la pierderea consistenței fiecăreia, întrucât existau mai multe indicii care doar cumulate puteau conduce la identificarea autorului și găsirea minorei.

Lipsa de organizare și de coordonare a activităților a generat ignorarea stării de flagranță în care se afla prezumtivul autor al infracțiunii continue, către care se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie 2019, respectiv: identificarea mărcii și, ulterior, a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărului de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Dincă Gheorghe, conținutul apelurilor la 112.

Acțiunea a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția magistraților cercetați disciplinar”, se arată într-un comunicat emis miercuri la București de Inspecția Judiciară și publicat pe pagina web a instituției

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews