ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vă amintiți de dosarul „Clataboșul”? Ei bine, fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș a câștigat definitiv la Curtea Supremă procesul prin care a cerut despăgubiri de la TVR și DNA pentru divulgarea, în 2007, a probelor din dosarul „Caltaboșul".

Magistrații de la Instanța Supremă au decis ca Remeș să primească 15.000 de lei despăgubiri de la TVR, DNA și Rodica Culcer, pe atunci șefa știrilor TVR.

Este vorba de procesul prin care fostul ministru al Agriculturii a cerut despăgubiri de la TVR și DNA pentru divulgarea, în 2007, a probelor din dosarul „Caltaboșul”.

Fostul ministru a povestit cum procurorii au falsificat dovezile în dosarul său. Acesta susține că a fost condamnat pe baza unor înregistrări care nu există.DNA și TVR trebuie să-i platească fostului ministru 15.000 de lei.

„Nu e vorba de un plic. Toată bătălia mea s-a învârtit în jurul faptului că procurorii m-au acuzat de lucruri care nu s-au dovedit sub nicio formă. Înregistrările nu au recunoscut existența plicului, pentru care am fost condamnat. Am condamnat prin proces și am ajuns să am decizie din partea Curții de Apel Brașov următoarele fapte: la DNA, în perioada 7 octombrie, ora 19:00, 8 octombrie, ora 11, după înregistrări, pe care nu le-am văzut nici eu vreodată, nici Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru că nu au fost depuse la dosar.

Deci în noaptea respectivă s-au făcut montaje, colaje, așa le numește inspecția judiciară. Variantele care nu le-au convenit procurorilor s-au distrus de către un ofițer de poliție, care recunoaște că le-a distrus. Inspecția judiciară relevă că o distrugere se face printr-un proces verbal și nu poate fi aprobată decât de procuror.

Eu am fost cobaiul numarul 1 al telejustitției din România. Nu am avut parte de un proces drept și echitabil, acuzele publice prin linșajul mediatic s-au facut pe 10 octombrie, au continuat toată iarna respectivă. Cercetarea mea a început pe 28 ianuarie 2008. Nu au ajuns niciodată originale. Scrie clar: au pus la dispoziție doar copiile. Din montaj lipsește excat acuza pe care mi-o aduce procurorul.”, a declarat Decebal Traian Remeș.

În februarie 2012, Înalta Curte l-a condamnat definitiv pe Decebal Traian Remeș pentru trafic de influență la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboșul”. El a fost eliberat condiționat pe 11 februarie 2014.Decebal Traian Remeș a fost ministrul agriculturii din perioada guvernării Dreptate și Adevăr (Alianța D.A., formată din PNL și PDL).


Cazul Remes și Mureșan: „Palincă și Caltaboș"
 

Foștii miniștri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes și Ioan Avram Mureșan au fost condamnați definitiv, în februarie 2013, la câte 3 ani de închisoare cu executare. Dosarul „Caltaboșul" a fost deschis în urma auto-denunțului unuia dintre inculpați-omul de afaceri Gheorghe Ciorbă. El le-a dezvăluit procurorilor cum, pe 13 septembrie și 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remeș produse alimentare (cârnați și palincă) în valoare de 1.500 lei și suma de 15.000 euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii Ioan Mureșan, în scopul favorizării firmei Construct Europromt SRL Certeze, aparținând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă, la câștigarea a două licitații publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare.

În octombrie 2007, TVR 1 a difuzat, o înregistrare video cu momentul în care ministrul de atunci al Agriculturii, Decebal Traian Remes, primea de la fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan, plicul în care procurorii susțineau că se aflau cei 15.000 de euro mită de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.