ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


E ca într-un tablou de Grigorescu. Orban stă pe-o băncuță, în lateralul culoarului îngust. Stă și așteaptă, picior peste picior, rezemându-și fruntea în buricele degetelor de la mâna stângă. La juma de metru de președintele Partidului Național Liberal sprijină un dulap deputata PSD Andreea Cosma. Sora lui Vlad Cosma, fiica lui Mircea Cosma și pasiunea lui Portocală. Ar fi puterea și opoziția, înghesuite între fișetele cu dosare ce mărginesc culoarul. Dar aici, la mezaninul de la Curtea Supremă, în fața sălii unde judecă azi Completul de 5, Andreea Cosma e doar ruda unor inculpați din dosarul nr.1, iar Ludovic Orban - singurul inculpat din dosarul nr. 2.

Procesul lui fusese programat să înceapă la ora 15:30, dar e trecut de 16:00, și procesul familiei Cosma, care e primul pe listă, nu s-a terminat. Din sala de judecată mică și aglomerată, ies periodic jurnaliști, pentru o țigară sau pentru un live. „Andreea Cosma a plâns în sala de judecată, unde ținea în mână trei iconițe”, se aude de la parter vocea reporterei.

Orban a rămas singur în tablou, înconjurat de avocații săi. Azi este ultimul termen din procesul în care e judecat pentru infracțiuni de corupție.

Luni, 22 februarie 2016. Ludovic Orban e propus candidat al PNL pentru Primăria Capitalei, înlocuindu-l pe Cristian Bușoi.

Marți, 1 martie 2016. Orban se întâlnește cu afaceristul Tiberiu Urdăreanu, acasă la acesta. Urdăreanu, pe care DNA îl trimisese în judecată în decembrie 2015 pentru dare de mită, înregistrează cu un reportofon toată discuția dintre el și Orban. Printre altele, cei doi discută și despre problema finanțării campaniei electorale, iar Orban spune, conform stenogramelor din dosar: „te gândești și, dacă poți, să-mi dai un șut în fund”. Un imbold, adică.

Duminică, 20 martie 2016. Cei doi se întâlnesc din nou acasă la Urdăreanu. Și tot în preajma unui reportofon care, conform rechizitoriului DNA, înregistrează următorul dialog:

„Urdăreanu: Ia zi! Te-ai gândit cum să… ce pot să?
Orban: Îm? 50…
Urdăreanu: 50?
Orban: Îhî!...
Urdăreanu: Și cum, cash!
Orban: Cum altcumva?
Urdăreanu: Cam în ce perioadă? Când?
Orban: Începând de… când poți!... Te gândești...
Urdăreanu: Ok… ok .
Orban: Iar aici numai noi doi... știm. (...)
Urdăreanu: Atuncea ți-i pregătesc în niște tranșe.
Orban: Exact.
Urdăreanu: 10, 15, 20…?
Orban: Așa, așa. Mă suni când ai o…
Urdăreanu: Dar așa, ca urgență, cam cât?
Orban: Mi-ar trebui cam la sfârșitul săptămânii viitoare, începutul săptămânii celeilalte…
Urdăreanu: O primă tranșă…
Orban: Sunt niște…
Urdăreanu: Da…
Orban: Măcar așa, pentru încredere! Să vadă omul că începe…
Urdăreanu: Da… Bine, te-am pupat! Sănătate!”

Joi, 24 martie 2016. Urdăreanu face un denunț la DNA în care reclamă că Orban, prim-vicepreședinte al PNL, i-a cerut 50.000 de euro pentru campania electorală, într-o manieră nelegală. În aceeași zi, DNA începe urmărirea penală în rem pentru luare și dare de mită. Este emis un mandat de interceptare a convorbirilor telefonice ale lui Orban pentru 28 de zile, perioadă în care există și supraveghere video, audio și prin fotografiere.

În zilele următoare însă, Orban nu s-a mai întâlnit cu Urdăreanu pentru a primi vreo tranșă de bani, deși acesta îl tot îmbia, trimițându-i, din ziua realizării denunțului, mai multe SMS-uri (și câte 7 pe zi). Totul a culminat cu mesajul „Ești un labagiu”, pe care Urdăreanu i l-a trimis lui Orban la 10 aprilie 2016, ora 22:00.

Luni, 11 aprilie 2016. DNA a dispus continuarea urmăririi penale în dosar pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, iar Ludovic Orban a fost pus sub acuzare și sub control judiciar. În aceeași zi, la ieșirea din sediul DNA, el a anunțat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei.

Marți, 17 mai 2016. Orban este trimis în judecată. Singurele probe din dosar sunt cele peste două ore de înregistrări de pe reportofonul lui Urdăreanu, denunțul și declarația acestuia. În rechizitoriu, procurorii spun că Orban i-a pretins lui Urdăreanu 50.000 euro „în numerar, așadar nu în vreo modalitate legală, precum și cu depășirea plafonului stabilit prin Legea finanțării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune” (Cozmin Gușă - Realitatea TV și Sorin Oancea - B1 TV), pentru a-i fi promovată imaginea. Iar Urdăreanu a acceptat să dea banii „în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul partidului politic și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri”.

Marți, 31 ianuarie 2017. Cu majoritate, completul de 3 judecători de la ÎCCJ decide achitarea lui Orban, în temeiul art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I din Codul de procedură penală, adică „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Un judecător are opinie separată și consideră că e necesar ca Orban să fie condamnat la 1 an închisoare, cu suspendarea executării. 
„Conținutul mesajului («Ești un labagiu») și ora la care a fost transmis (ora 22.00) de Urdăreanu către Orban, în data de 10.04.2016, demonstrează inexistența unei relații oficiale, a unui raport de subordonare între un lider politic și om de afaceri. Se remarcă o atitudine normală și echidistantă între două persoane care se cunoșteau de o bună perioadă de timp, care, anterior, s-au mai întâlnit și au participat la evenimente sociale comune, dar fără să se poată afirma că exista o relație de prietenie între aceștia.” 
DNA atacă decizia ÎCCJ cu apel. 

Sâmbătă, 17 iunie 2017. Congresul PNL îl alege pe Ludovic Orban, cu o largă majoritate, președinte al partidului.

Luni, 19 februarie 2018. Este ultimul termen al procesului lui Orban. Cel în care se depun concluziile pe fondul cauzei. 

Dar procesul Cosma pare că nu se mai termină. E un subiect fierbinte, de prime-time. Așa cum era și dosarul lui Orban în aprilie 2016. Acum, s-a răcit. Orban stă stingher pe o bancă de pe holul Curții Supreme.

La ora 16 și 17 minute, procesul Cosma se suspendă. S-a găsit soluția salvatoare: în această pauză de o oră va fi pus pe rol dosarul lui Ludovic Orban. Ca o repriză de teleshoping pentru alifia de șale într-o emisiune despre lucruri serioase.

Orban intră cuminte în sala de judecată. Se așază pe primul rând și-și pune colile de hârtie pe masa din față. Procuroarea de ședință se pregătește și ea. Și-a aliniat în dreapta tocul pentru ochelari, pachetul de șervețele, un pet cu apă minerală și paharul de unică folosință, pe care-l umple. Se pregătește să vorbească mult.

La 16:20 intră completul de 5 judecători (Ilie Iulian Dragomir, Simona Daniela Eucean, Ioana Bogdan, Leontina Șerban și Silvia Cerbu). Președintele întreabă dacă sunt cereri noi de formulat sau excepții de ridicat, apoi declară încheiată cerecetarea judecătorească. Spune că amână pronunțarea până la data de 5 martie, timp în care se pot depune concluzii scrise. Ceea ce el și recomandă, pentru că acum solicită limitarea concluziilor orale, având în vedere că la ora 17:00 trebuie să reînceapă procesul Cosma.

Procurorul DNA nu primește vestea cu bucurie. Dar nici nu se grăbește în expunerea concluziilor. Cere admiterea apelului și condamnarea inculpatului (Ludovic Orban, adică) la pedeapsa orientată înspre minim (1 an, adică), cu executare prin privare de libertate. Spune că DNA apreciază că instanța de fond a evaluat incomplet și eronat materialul probator din prezenta cauză, preluând integral apărarea inculpatului.

Orban și-a folosit influența de vicepreședinte al PNL pentru obținerea unui profit, acuză procuroarea DNA care adaugă că Urdăreanu a avut o poziție constantă în toate declarațiile. Că a mărturisit că relația dintre el și Orban nu era una de prietenie, ci una „din ipostaza lui, de om politic, și a mea, de om de afaceri”. 

Procuroarea DNA explică și de ce, deși în stenograme apare doar „50”, în rechizitoriu se spune că au fost ceruți 50.000 de euro. Conform declarației pe care Urdăreanu a făcut-o în fața completului, atunci când a venit vorba de bani Orban i-ar fi făcut semn că pot fi microfoane prin jur (n.r. - discuția se purta în casa lui Urdăreanu, iar acesta chiar o înregistra cu un reportofon) și i-a arătat cifra cu degetele de la mână. Apoi, Urdăreanu ar fi întrebat șoptit (n.r. - deși el știa că înregistrează) „50.000?”, iar celălalt i-a confirmat, dând din cap. 

Orban zice că Urdăreanu nu i-ar fi solicitat niciun ajutor, deși e contrazis de probe pe care nu le-a contestat, continuă procuroarea DNA. Și-n timp ce ea vorbește, iar președintele PNL își notează de zor pe colile din fața lui, se tot aude, de vreun minut, bâzâitul continuu al unui telefon mobil pus pe vibrații. Se aude dinspre prezidiu. „E al dumneavostră, doamna procuror!”, spune președintele completului, cu reproș. Procuroarea își încheie concluziile la ora 16 și 55 de minute. Se dă cuvântul apărării. Iar avocatul lui Orban cere respingerea apelului și spune că nu avea ce influență să exercite clientul său din funcția de vicepreședinte al PNL, deoarece denunțătorul (Urdăreanu, adică) era vicepreședinte al UNPR. În plus, nu poți să exerciți o influență atunci când celălalt își adresează un mesaj text cu conținutul „Ești un labagiu”, susține avocatul. 

La ora 17:06, Orban ia cuvântul. Ultimul cuvânt. Se uită pe notițe și spune că ar vrea să corecteze ce a spus procuroarea de ședință. „Nu am fost desemnat al 3-lea, ci al 2-lea candidat al PNL la Primăria Capitalei”, rectifică el. „DNA caută să creeze o legătură între desemnare și funcția politică pe care am ocupat-o. Bușoi avea aceeași funcție, de vicepreședinte. Marian Munteanu nu avea nicio funcție, când a fost desemnat. Desemnarea mea a fost făcută în urma sondajelor care mă plasau ca fiind candidatul cu cea mai mare șansă”, precizează Orban. 

Se aude cum președintele completului se foiește pe scaunul capitonat și cum procesul Cosma zgârie la ușă, dornic să reintre în sală. „Dacă puteți să fiți mai succint”, spune judecătorul. „Ați dat deja declarație...”

Orban trage aer adânc în piept. „Domnule președinte, onorată instanță, mă consider nevinovat. Nu am abuzat de funcția politică. Nu am avut niciodată intenția de a beneficia de vreo finanțare ilegală. Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a judeca.” Și gata. Se termină și intră procesul Cosma.

Orban iese la declarații în fața camerelor de filmat aliniate la parter, în spatele unui cordon, ca la premiile Oscar. „Am încredere în completul de judecată, am încredere în puterea judecătorească, am încredere că în România există domnia legii și că deciziile instanțelor se iau în baza legii și în baza faptelor și a dovezilor care se prezintă în cursul cercetării judecătorești”, spune el.

 
Acesta a fost ultimul termen din dosarul 1497/1/2017. Unul dintre cele mai importante dosare de corupție instrumentate la noi în ultimii ani. E important, pentru că acest dosar a modificat lista candidaților și a influențat astfel rezultatul alegerilor locale din București. Și, oricare ar fi ea, decizia instanței va avea, la rându-i, consecințe pentru lumea politică din România. 

Căci dacă instanța va decide că DNA are dreptate, iar Ludovic Orban trebuie condamnat, fie și cu suspendare, în zona opoziției vor apărea curând mișcări tectonice, având epicentrul în PNL. Iar dacă dimpotrivă, judecătorii vor menține soluția de achitare, atunci se va recunoasște, categoric și definitiv, că acest dosar a avut un singur scop: împiedicarea unei candidaturi. 

P.S. Mai există totuși o întrebare: de ce, după formularea denunțului și emiterea mandatului de interceptare, Orban nu s-a mai întâlnit cu Urdăreanu, deși era în campanie electorală, iar acela îl îmbia cu bani. L-am întrebat asta ieri pe Ludovic Orban, la ieșirea din curtea ÎCCJ. Nu mi-a spus că ar fi avut vreo suspiciune, vreun semn, vreo premoniție. Mi-a spus că, pur și simplu, n-a avut niciodată intenția să ia bani de la Urdăreanu.