ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce în spațiul public au apărut informații conform cărora fostul procuror DNA Mircea Negulescu ar fi devenit martor sub acoperire și scrie de zor declarații împotriva foștilor săi șefi, Parchetul General a ieșit cu un comunicat de presă. 

„Având în vedere solicitările din partea jurnaliștilor și dezbaterile existente în spațiul public referitoare la unul dintre dosarele aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, își justifică demersul Parchetul General, care comunică apoi următoarele:

„Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează acte de urmărire penală față de suspecții Negulescu Mircea și Onea Lucian sub aspectul participației improprii, sub forma complicității, la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare (art. 52 rap. la art. 48 Cod penal rap. la art. 268 alin. 2 Cod penal).

În fapt, procurorii au reținut că, în perioada aprilie - mai 2015, suspecții Negulescu Mircea (la data săvârșirii faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești) și Onea Lucian (procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești) ar fi determinat o persoană, prin constrângere, să întocmească în fals o sesizare și documente care să susțină cele reclamate în conținutul acesteia.

Documentele falsificate au fost expediate Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești și folosite drept probe în două dosare, precum și în susținerea/motivarea unei cereri de extrădare”, precizează Parchetul General.

Conform art.52 din Codul Penal, „participația improprie” reprezintă „determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenție, la săvârșirea din culpă de către o altă persoană a unei fapte prevăzute de legea penală” și se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă cu intenție.

Tot Codul Penal spune, la art. 48: „complice este persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârșirii faptei, că (...) va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârșirea faptei promisiunea nu este îndeplinită”.

În ceea ce privește infracțiunea de „inducere în eroare a organelor judiciare”, conform art.268, alin (2) din Codul Penal, „producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existența unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârșirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.