ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ancheta în cazul morții polițistului Bogdan Gigină durează nepermis de mult, acuză părinții victimei, care au depus o plângere la Curtea Supremă de Justiție (ÎCCJ).

Cornel și Carmen Gigină au cerut judecătorilor să constate că ancheta DNA, care îl vizează în primul rând pe fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a depășit durata rezonabilă, fără ca vreun vinovat să fie deferit justiției. 

Au trecut 2 ani și 3 luni de când Bogdan Gigină și-a pierdut viața, dar urmărirea penală nu a fost încă finalizată. 

Conform art.488 indice 1 din Codul de Procedură Penală,
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplinește într-o durată rezonabilă, se poate face contestație, solicitându-se accelerarea procedurii. 
(2) Contestația poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă și partea responsabilă civilmente. În cursul judecății, contestația poate fi introdusă și de către procuror.
(3) Contestația poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puțin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puțin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecății în primă instanță;
c) după cel puțin 6 luni de la sesizarea instanței cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
(4) Contestația poate fi retrasă oricând până la soluționarea acesteia. Contestația nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiași faze procesuale în care a fost retrasă.

Dacă judecătorul de drepturi și libertăți de la ÎCCJ va aprecia contestația ca fiind întemeiată și o va admite, se va stabili un termen până la care DNA trebuie să rezolve cauza.


Kovesi, acum trei luni: „Suntem în curs de finalizare”

În octombrie 2017, șefa DNA declara, într-un interviu acordat  Inițiativa România & VICE - „Once Upon a Time in Romania”:

„Suntem în curs de finalizare (n.r. - cu dosarul Gigină), nu aș putea să estimez un termen în ceea ce privește soluția, nu pot să spun nici ce soluție va fi, pentru că aceasta va fi decisă de procurorul de caz, dar cu siguranță, până la sfârșitul acestui an, dosarul va fi soluționat. 

S-a lucrat în acest dosar în mod constant. Noi investigăm și premisele în care s-a produs și moartea victimei, avem și infacțiunea care vizează uciderea din culpă și din aceasta perspectivă s-au facut mai multe expertize în dosar, a fost nevoie de mai multe expertize tehnice pentru a stabili foarte clar circumstanțele în care s-a produs acest eveniment tragic. E în curs de finalizare în acest moment.

Aș reaminti că, în cursul anului trecut, a apărut și o decizie a CCR care se referă la modul în care e reglementată infracțiunea de abuz în serviu în Codul Penal. Această decizie a determinat și o reorientare a modului în care noi trebuie să facem ancheta, pentru că această decizie a schimbat puțin modul în care noi facem investigațiile și anume trebuie să dovedim o încălcare a unei legislații primare, adică să stabilim dacă s-a încălcat o dispoziție dintr-o lege sau dintr-o ordonanță de urgență.

Or, la momentul la care acuzațiile s-au formulat, ele aveau la bază un regulament privind circulația pe drumurile publice, acesta e motivul pentru care ancheta a trebuit să vizeze și alte aspecte”, declara Kovesi în octombrie 2017.

DNA: „În prezent, sunt în curs de desfășurare acte de urmărire penală”


Ieri, după ce a apărut informația că părinții lui Bogdan Gigină au depus plângere la Curtea Supremă, DNA a dat următorul comunicat: 

„Cu referire la cauza ce vizează clarificarea împrejurărilor care au contribuit la producerea accidentului rutier ce a determinat decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin, (...) după înregistrarea dosarului la DNA s-au realizat următoarele activități: 
- au fost inculpate două persoane fizice și o persoană juridică (OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L. și MAZILU PETRE, administrator al firmei menționate);
- s-a dispus și efectuat expertiză tehnică cu privire la autovehiculul implicat în accident; 
- s-a dispus și efectuat expertiză cu privire la dinamica accidentului; 
- au fost identificate și audiate, în calitate de martori, peste 60 de persoane (o parte dintre aceștia fiind propuși de părțile din cauză); 
- ca urmare a audierii unor martori, părțile au făcut, în mod repetat, cereri de audiere a altor persoane; 
- s-a cerut declasificarea, de către cinci instituții publice, a unor documente care au legătură cu cauza, clasificate ca secret de stat sau secret de serviciu; 
- declasificarea acestor documente s-a realizat, parțial, abia în decembrie 2017 și în ianuarie 2018.
În prezent, în cauză sunt în curs de desfășurare acte de urmărire penală”, susține DNA.

Bogdan Gigină a murit în seara zilei de 20 octombrie 2015, în timp ce însoțea coloana oficială a lui Gabriel Oprea. Agentul a căzut cu motocicleta într-o groapă care nu ar fi fost semnalizată corect.

Anchetatorii au afirmat că Gabriel Oprea, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ar fi impus ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier. Oprea s-a declarat tot timpul nevinovat.

Trimis în judecată de DNA în mai 2016, pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri, Gabriel Oprea este judecat la Curtea Supremă, în ședințe secrete și la ore extra-ordinare.